Борисов в Скопие: Скърбим заедно с македонския народ за изпратените на смърт в нацистките лагери

Зоран Заев благодари на българския премиер за присъствието му

0
67
борисов
Премиерът поднася венци пред паметника на жертвите на нацизма в Скопие.

Ние изпитваме дълбока болка и съжаление от това, че не можахме да предотвратим смъртта им, добави той

Днес отдаваме почит на 7144 македонски евреи, които преди 75 години за намерили смъртта си в нацисткия концентрационен лагер Треблинка.“ Това посочи премиерът Бойко Борисов в речта си на възпоменателната церемония в Скопие по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Македония.
 
„Масовата екзекуция на невинни хора по време на Втората световна война е едно от най-тежките престъпления в човешката история. Нацисткият режим изпраща на смърт цял един народ на смърт. В лагерите на смъртта са изпратени 11 480 евреи, сред които 7 144 само от днешната територия на Македония“, подчерта премиерът.
 
В словото си той припомни, че отговорност за решението за депортацията е на Хайнрих Химлер и на германският посланик в София Адолф Бекерле. Ние изпитваме дълбока болка и съжаление от това, че не можахме да предотвратим смъртта им, заяви още министър-председателят. Днес ние сме длъжни да не забравяме трагичната съдба на жертвите на Холокоста и да сме сигурни, че тези събития никога повече няма да се повторят.
 
В тези най-жестоки времена българския народ е спасил близо 48000 евреи и заслужава голямо уважение, припомни Борисов. На Балканите трябва да градим и народите ни да живеят щастливо и политиците да не допускат никога повече такива грешки, каза още Борисов.
 
Скърбим заедно с македонския народ за всички, които не са успели да се измъкнат от нациската машина, каза Борисов.
 
Преди 75 години тук беше извършено престъпление срещу нашите сънародници, заяви в словото си министър-председателят на Македония Зоран Заев. Отдаваме почит на тези 7 144 евреи от Скопие, Битоля и Щип, както и от цяла Македония, които са били изпратени на смърт. Най-голямото им „престъпление“ беше тяхното съществуване, тяхната култура, техните традиции. В речта си Заев благодари на Борисов за присъствието му на церемонията.