Борисов: Това което правим тук с ЕС не е насочено нито срещу Русия, нито срещу Турция

Очарован съм да бъда в София, в скъпата ми България, обяви шефът на Еврокомисията

0
46
борисов
Борисов и Юнкер преди началото на работния обяд. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Жан-Клод Юнкер : Трябва да спрат конфликтите, за да приемем Балканите в съюза

Благодаря на колегите и на Юнкер! Те на практика се убедиха колко отвратителна е свързаността на Балканите в момента. Това заяви премиерът Бойко Борисов след края на работния обяд с лидерите на Западните Балкани, на който присъства и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„На тези срещи ние представляваме и интересите на Румъния, и на Гърция. Разбира се, разчитаме много на помощта на ЕК и на хибридното финансиране. До срещата през май искаме да имаме лот по лот – дигитална инфраструктура готови. Важни са магистралите – магистралата на мира през Косово-Белград, коридор номер 4,8,10. Важно е да продължи работата между спецслужбите ни, прокуратурите ни. Всеки един от нас има с какво да се похвали със своя принос“, каза Борисов. „С тази си обиколка Юнкер показа, че и там, където малко се говори за Западните Балкани, ще чуят и ще видят заради него. Тук е мястото да потвърдим, че това, което правим под егидата на ЕС, не е насочено нито срещу Русия, нито срещу Турция. Разбира се, с колегите работим и в газовата сфера”, каза още Борисов.

Очарован съм да бъда в София, в скъпата ми България. България е държава, която много обичам. Радвам се, че съм в този приветлив град София, така както е известна България и премиерът ви с тази гостоприемност”, каза председателят на ЕК, като не пропусна отново да похвали домакина си Бойко Борисов. „Програмата тази седмица е много тежка и богата. Открих нещо много важно, че ЕС остава силно ангажиран с европейските перспективи за страните от Западните Балкани.

Имат желание да предприемат реформи, необходими за присъединяването в ЕС“, заяви Юнкер. По думите му това ще стане евентуално през 2025 г. евентуално, ако всички условия са изпълнени. „На този етап нито една от държавите не отговаря на всички условия, въпреки че има голям напредък. Всички страни трябва да са приключили двустранните териториални конфликти преди да се присъединят. В ЕС следим отблизо тази нестабилност. Не искаме такава. Искаме да имаме стабилност, която да се постигне в процеса на преговори за присъединяване“, каза още Юнкер. „Връщам се в Брюксел, убеден, че мястото на Западните Балкани е в ЕС“, каза още Юнкер.