ЕС дава 3,3 млрд. евро на Западните Балкани

0
23
Борисов във видеоконферентна връзка с лидерите на ЕС и Западните Балкани. СНИМКА: МС

Парите са за справяне с икономическата криза, предизвикана от COVID-19

Подкрепата на ЕС към Западните Балкани за справяне със здравните и икономически последици от кризата с COVID-19 е в размер на повече от 3,3 млрд. Евро. Това обяви премиерът Бойко Борисов след видеоконференцията на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани. Борисов обяви, че е доволен, че процесът на присъединяване на Западните Балкани се движи в правилната посока. Той подчерта, че ЕС трябва да направи всичко възможно да не остави региона на Западните Балкани да страда от икономическите последици от пандемията.

Президентът на Република Сърбия Александър Вучич призова за премахване на търговските бариери и предпазни мерки и квоти с акцент върху износа на стомана от ЕС за целите Западни Балкани, като акцентира върху европейската перспектива на Сърбия и солидарността на ЕНП. Той призова членовете на ЕНП да проявят по-голяма солидарност, съобщава МИА.

Лидерът на Европейската народна партия Доналд Туск заяви, че разбира гнева на някои членове заради липсата на солидарност на ЕС по време на пандемията СOVID-19, но също така отбеляза множеството дезинформация, целяща разделение. „Това може да бъде преодоляно само ако работим заедно, особено в Западните Балкани“, каза Туск.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен благодари за помощта и участието на страните от Западните Балкани по време на пандемията, а хърватският премиер Андрей Пленкович, който председателства днешната среща на върха, приветства усилията на Сърбия и Черна гора в преговорите за процеса на присъединяване и отваряне на глави, надявайки се, че всички ще постигнат напредък в европейската интеграция.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис приветства европейската перспектива на Западните Балкани. „Солидарността е израз на ясна и измерима подкрепа в моментите, когато нашите съюзници се нуждаят от това най-много. Понякога тази помощ идва първо от мястото, откъдето най-малко очаквате. Така когато Гърция помоли за помощ по време на мигрантската криза, Сърбия, водена от моя приятел Вучич, беше първата страна, която предложи помощ и това беше жест на солидарност, който беше високо оценен в Гърция“, каза Микотакис.

Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис заяви, че бъдещето на Западните Балкани е в ЕС, за което се съгласиха и другите участници в днешната среща на върха. Той подчерта и необходимостта от по-голяма солидарност между членовете на Европейската народна партия.