Ваня Рибчева: Виновни за трагедията в Лясковец са Светлозар Лазаров и Атанас Илков

Прокуратурата прикри и замаза гафовете на ръководството на МВР

0
631
Ваня Рибчева
Ваня Рибчева

Те не се чувстват нито виновни, нито отговорни за каквото и да било

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на ”Криминална полиция” Атанас Илков носят вина за смъртта на сина ми, каза пред Breaking.bgВаня Рибчева, майка на загиналия в Лясковец командос от СОБТ Емил Шарков. Тя коментира и  издигането на уволнения заради трагедията Атанас Илков, назначен наскоро за шеф на ОДМВР-Пловдив. На 14 март се навършват три години от трагедията в Лясковец, когато при неподготвена атака на баретите от СОБТ в дома на Петко Петков и последвалата престрелка е убит Шарков, а други трима негови колеги бяха тежко ранени.

СТЕФАН ТАШЕВ

–  Г-жо Рибчева, как ще коментирате връщането на ръководен пост в МВР на Атанас Илков, който ръководеше операцията в Лясковец, след като той бе дисциплинарно уволнен заради това ?

–  Откровено казано за мен това е логично. Защото по начало нито в МВР, нито в следствието и прокуратурата е имало сериозно намерение да се разследват всички обстоятелства породили тази трагедия в Лясковец. Нито следствието се е занимавало както трябва с въпроса, нито комисиите в МВР. Всичко се правеше про форма, уволненията също. Те бяха направени да се замажат очите. И е нормално тези хора сега да си ги връщат. Те не се чувстват нито виновни, нито отговорни за каквото и да било. Истината е, че те са некадърни и безотговорни хора.

 

–   След падането на кабинета „Орешарски“ по ваша жалба беше образувана проверка в МВР за действията на ръководството на министерството в лицето на главния секретар Светлозар Лазаров и шефа на „Криминална полиция“ Атанас Илков при операцията в Лясковец. Някой уводоми ли ви за резултатите от тази проверка?

–  Получих писмо в отговор на моята жалба, в която се казваше, че са установени в някаква степен не съвсем сериозни отношения по подготовката на операцията. И се акцентираше върху това, че тези хора са подвели главният секретар на МВР Лазаров. Фактически се правеше едно леко обвинение към определени хора с цел да се оневини главният секретар. Поисках писмено да знам кои са хората и какви наказания са им наложени. Но започнаха да ме прехвърлят от инстанция на инстанция. Ту в прокуратурата, ту в деловодството на МВР, даже не можеха в министерството да открият къде и как се е придвижвал този материал, при това секретен.

Накрая излязоха със заключение, че нещата са секретни и не могат да ми дадат информация.  Реално секретността прикрива грешките.

 

–  В жалбата си вие директно обвинихте Лазаров и Илков за смъртта на вашия син. Днес стоите ли зад тези обвинения ?

–  Категорично да. Това, което бях научила и ми послужи като основание за жалбата в последствие бе потвърдено  от показанията на командосите в Окръжния съд във Велико Търново. Те потвърдиха, че не е имало никаква предварителна подготовка за операцията в Лясковец. Стана ясно, че големите началници от МВР в София дори не са прочели материалите изпратени им от Областната дирекция на МВР във Велико Търново по случая с Петко Петков. Просто Лазаров, като някакъв самозабравил се властелин казва: Отрядът да отиде да си направи една тренировка в Лясковец! Момчетата нито са знаели, че Петко е добре въоръжен, че може да бъде агресивен. В докладната записка, която са изпратили от Търново пише, че от Петков може да се очаква всичко, че може да вземе майка си за заложник, че може да нарани съседите си. Всичко това е било неглижирано, защото в София се смятат за всесилни, всеможещи и знаещи всичко. И на момчетата от спецотряда е казано: Тръгвайте на акцията с оръжието, което ви се води по щат. И те застават срещу ловните пушки на Петко, които са с патрони 7,62 мм, с личното си оръжие за защита. На баретите е било забранено да стрелят срещу Петко. Дори да им е застрашен живота. Било е забранено да ползват взрив, за да отворят  входната врата на жилището на Петков. Опитвали са с някакви техни съоръжения ,които не са свършили работа. Реално отрядът е отишъл неподготвен. А подготовката е трябвало да се извърши от командира на отряда/ тогава Георги Гайков б.р./ и от Атанас Илков, който по заповед на Лазаров се определя като един от ръководителите й. Научих например, че на последния инструктаж преди акцията, проведен в Областната дирекция на МВР във Велико Търново се оказало, че Илков си е забравил плана за операцията. По-късно става ясно, че това не било план, а нарисуван с флумастер на гърба на една мишена план на къщата на Петко. Какво да говорим повече?

 

–  Накрая се оказа, че виновни за трагедията в Лясковец началници от МВР няма.  Смятате ли, че някой прикри Лазаров и Илков ?

 – По информация от следствието в Търново знаех, че е разпоредено материалите по разследването за Лясковец да се разделят. Тези за самата акция, провеждането й и действията на Петко Петков да се съхраняват в Търново. А пък информацията за подготовката и планирането на операцията да се изпрати в Софийска градска прокуратура. Аз имам писмо до Софийска градска прокуратура, с което искам да се образува следствие срещу хората подготвили и планирали акцията. Обаче оттам ме препратиха към Търново. В последствие наблюдаващият прокурор Цветан Маринов ми отговори, че в Търново не се занимават с планирането и подготовката на операцията.

 Писах нова жалба до апелативния съд, но оттам ме препратиха към София. Фактически те прехвърляха топката. Това е достатъчно доказателство, че се прикрива истината за операцията.

 

–  А какво стана с проверката на Софийска градска прокуратура все пак ?

Софийска градска прокуратура дори не образува разследване срещу ръководителите на МВР, планирали и провели операцията в Лясковец. Те на практика се оказаха невинни. Хора на по-ниски нива от главния секретар получиха административни наказания. Докато обикалях по инстанциите разбрах, че в МВР са извършени фалшификации и издаване на документи с невярно съдържание по случая.

 

–  Какво имате предвид под фалшификации ?

 – По правило когато се подготвя такава операция и по резолюцията на главния секретар Института по психология на МВР е трябвало да вземе активно участие. И на базата на психопортрета на Петко Петков е трябвало да се избере каква тактика ще използва СОБТ в Лясковец.  Института е бил изцяло пренебрегнат и в последствие след трагедията те са се опитали да принудят служители на Института по психология на МВР да подписват документи със задна дата. Притискали деловодителка оттам да завежад със задна дата материал, с който да кажат, че всичко е подготвено предварително. Те така и се опрадваха. А Института по психология не е изготвил такъв документ. На делото попитах Светлозар Лазаров, който описваше в подробности каква блестяща операция е била подготвена, защо стана така, че 10 % от отряда стана жертва ? Той ми отговори: Не знам!