Борисов: Едва ли ще научим коя гад пусна коронавируса

0
338
Бойко Борисов Снимка: МС

Светът е изцяло неподготвен за подобна епидемия, пикът ще бъде през септември, казва премиерът

„Светът е изцяло неподготвен за подобна епидемия. Сега се мисли за ваксини, сега се мисли за лекарство. Кога ще се тества, кога ще се произведе… Прогнозите са, че септември ще бъде пикът“, заяви премиерът Бойко Борисов, който днес свика извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

„Колко такива филми за вируси сме гледали. Някоя гад го произведе и после светът страда. Надали обаче сега ще научим коя гад пусна това – коронавируса“, каза Бойко Борисов.

„Няма някакви допълни събития, които да го налагат заседанието. Целта беше да стане ясно какво сме разговаряли с колегите от Европейския съвет, а то е да се вдигне финансирането. Много пари отидоха за зелени сделки, коронавирус, миграция, а още нямаме и приет бюджет“, каза Борисов.

Обсъдени бяха колко твърди или меки да бъдат мерките, информира още той. „Научните среди не могат да ни кажат, колко ще продължи или как да се лекуваме“, заяви Борисов. „Целият свят се учи сега“, каза Борисов.

„Колко човека загиват от катастрофи и рак?“, попита премиерът и добави: „Да се молим на Господ да ни пази здрави“. „Ако, като се качиш в колата и мислиш как ще умреш, никой няма да шофира“, коментира Борисов.

„От испанския грип са загинали 40 милиона. Тук прогнозите са за 3 милиона в най-лошия сценарий“, напомни Бойко Борисов.

„Нито една държава членка няма необходимия запас от облекла, маски, респиратори, ръкавици, никой не можеше да предположи, че такова нещо ще се случи. За радост в България имаме такава индустрия. Резултатите са минали чудесно и се започва работа“, съобщи той.

„Така че да се мобилизираме. Какво ли не сме преодолявали и това ще преживеем. Да не се паникьосваме, да не се презапасяваме. Храна има, вода има“, обясни министър – председателят и добави: „Всеки да си отива и да си върши работата.“

Борисов заяви, че през нощта е предотвратен нов опит да се изнесат маски през границата, този път бройката им е била 20 хиляди.