Борисов: Не считам, че ново затваряне е правилно. Със заповед ли трябва да се пазим?

0
9
Бойко Борисов Снимка: МС

Истинската криза ще дойде догодина, прогнозира премиерът

„Актуализираните данни за приходите вървят с добри темпове. Истинската криза обаче ще дойде догодина. Края на тези година, началото на другата “, каза премиерът Бойко Борисов преди редовното заседание на Министерския съвет.

„Световните икономики по никакъв начин не се възстановяват. Нищо не подсказва, че сме преодолели кризата и от медицинска гледна точка, и от финансово-икономическа. В тази ситуация всяка нация трябва да бъде мобилизирана. Тежките времена предстоят“, подчерта той.

„И някои ще кажат защо не се затвори, но само преди месец си говорихме, че цели стопански сектори фалират. Не може ли да се пазим? Със заповед ли трябва да се пазим“, попита премиерът.

„Не считам, че ново затваряне е правилно. Трябва да се пазим, но да не спираме да работим“, категоричен бе Борисов.

„Мярката 60/40 в новия дизайн работи на пълни обороти. Подпомагаме не с кредити, а с безвъзмездни пари и го правим много внимателно, защото тези безвъзмездни пари не извират отникъде. Мелбърн довчера ни беше даван като пример за едни от най-добрите градове за живеене и го затвориха за 6 седмици. Представете си днес ние да издадем такава заповед. Със заповеди ли трябва да се постига това? Сутринта гледах колегата Москов – забравил, че бил министър близо 3 години – да имало заповед, да стиснем хората пак. Считам, че не е редно“, посочи още Борисов.

„Виждате, че в световен мащаб много по-развити с държави продължават да се лутат и няма решение, което да изпълним всички заедно. В България считаме, че като развита демокрация, когато сме добре информирани, можем да се пазим. Много са ми интересни, особено колегите вдясно, когато кажат, че трябва да се затваряме и да слагаме градовете под карантина. Всеки от нас е информиран, че дезинфекцията, носенето на маска и дистанцията са единственото, което предпазва от заболяването. Като демократи сме дали този избор на хората. Какво излиза, че ако има заповед и диктат, ще го изпълняват, а иначе не, коментира премиерът.

„Дали ще отидеш на мач или на бар е избор на всеки човек. Необходимо ли е да се затворят всички. Не знам да сме задължили някого да ходи на мач или на бар. Считам, че осъзнато трябва да спазваме мерките, а заповедта се пише за минути“, каза още министър-председателят.

„Няма да издържат системите – финансови, социални, ако месеци наред се върви с 60/40, 80/20 и няма приходи, тогава държавността ще се разпадне, когато не останат пари за пенсии и заплати за основните сектори. И вие всички министри в секторите, за които отговаряте, обяснявайте, че най-лесно е да се затваря, трудното е да се научим да живеем с вируса, но да не спираме да работим“, заключи Бойко Борисов.