Щом Александър Томов-Лупи е промяната……

0
1099
Томов-Лупи води хората на Митал в ЦСКА и "Кремиковци".

Ако Радев извика и Жан Виденов да го подкрепя, няма да стигне и до балотаж

Иван Михайлов

Лидерът на Движение „Заедно за промяна“ Александър Томов-Лупи обяви, че започва подписка за издигането на Румен Радев за втори президентски мандат. Новината на деня.

Покъртително. Това ли е стратегията на Радев за следващ мандат ? То беше ясно, че ще става чрез инициативен комитет с дежурни „интелектуалци“, подписки и дарения на „симпатизанти“, обаче ако разчита на хора като Александър Томов-Лупи или Сашо Апашо, сегашният президент яко го е закъсал. Ама много яко.

Щом Александър Томов е промяната….Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

Явно не само Мая Манолова пра биография по протестите лятото. И Апашо също. То трудна работа, но човекът си вярва.

Да припомним накратко биографията на Томов. При соца е преподавател по политикономия в ВИИ „Карл Маркс“, после „ново лице“ в БКП-БСП. Депутат във ВНС, създател на политическото движение „Демос“. Избран в ръководството на столетницата. През декември 1990 година, след падането на кабинета на Андрей Луканов, става вицепремиер в програмното правителство на Димитър Попов. През 1991 година ръководи „правителство в сянка“ на опозиционната БСП, което се проваля напълно и е закрито. Малцина помнят, че благодарение на Томов месеци преди падането на правителството на ДПС и БСП, ръководено от Любен Беров, е прокарана поправка в закона, според която парламентът опрощава всички дългове на държавните предприятия. Това е предпоставката за последвалия грабеж и „обезкостяване“ на дружествата.

Томов прави собствено политическо движение ГОР, което на изборите през 1994 година влиза в коалицията ДАР. Тогава за участие в предизборната кампания на ДАР са наети на известните български музиканти, но коалицията не влиза в парламента. Два дни след изборите пред офиса на ДАР се вият опашки от певци и музиканти, които си искат парите от Томов и сие. Но пият една студена вода.

После Лупи се добира до НС на следващите избори за НС през 1997 година като шеф в „Българската Евролевица“, станала популярна като „Евролъжицата“.

След което политическата му кариера приключва безславно.

Но хъс не му липсва, създава още партия Българска социалдемокрация, сега вече е в „Движение за промяна“.

Томов цъфва в управата на комбината „Кремиковци“ при купуването му от индийската фамилия „Митал“ през 2007 година. Преди това е сложен за президент на футболния клуб ЦСКА, който управлява от 2006 до 2008 година. И „Кремиковци“ и ЦСКА фалират през 2008 година. Лупи се спасява от линч от разгневени червени фенове само с помощта на полицията.

Става подсъдим за източване на общо 36 млн. лева от комбината и футболния клуб. След 9 години съдебна сага е оправдан от ВКС.

Феновете на ЦСКА му лепнаха прякора Сашо Апашо. През годините лансира различни версии за фалита на клуба. Първо, че хора на Станишев и Първанов го направили нарочно. После, че виновен е Бойко Борисов.

Сега Лупи е борец срещу корупцията и бедността в България.

Ми да му е честит на Радев. Ако сегашният президент викне и Жан Виденов в инициативния си комитет, няма да стигне и до балотаж на вота през есента. Гаранция.

Лупи, Мая, Румен Петков, Инджова и други забравени стари муцуни явно си мислят, че фонтанът пред президентството, където висяха цяло лято, е река Йордан. А Радев е Йоан Кръстител, който пречиства старите политически измамници и те се прераждат като нови хора. Като Румен Гечев, бивш вицепремиер в правителството на БСП, което на практика фалира държавата, остави я без хляб, отопление и пари. И вместо в затвора, раздава морал от парламентарната трибуна.

Щом тези са промяната…..