Борисов: Появяват се едни фирми, които кандидатстват за над 3 млрд. лв и които формално след това ще бъдат оценявани

0
185
Бойко Борисов

Комисията по еврофондове ще разглежда всичко, заяви лидерът на ГЕРБ

Разговаряхме дълго с Кирил Петков и акад. Николай Денков. Има няколко неща, които ни смущаваха. Той прие аргументите ни. Именно затова подкомисията за контрол на еврофондовете ще я превърнем в комисия. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Боросов във връзка с териториални планове за „справедлив“ преход на въглищните региони, които предстои да се приемат от Министерския съвет.

От партията са изразили притесненията си относно записаното: “въз основа на получените инвестиции, които да бъдат подкрепени”.

„Сиреч дава се един индикативен списък на близки фирми или част от тях много близки до управляващите, което за нас е странно, че са се появили там. Другото ключово в изречение е “формален процес на избор и оценка”, сиреч сега се появяват едни фирми, които кандидатстват за над 3 млрд. лв и пише, че формално след това ще бъдат оценявани. Не сме съгласни“, обясни Борисов.

Той каза, че това е и причината да искат комисия да разглежда всичко в парламента. Борисов обясни, че е получил уверение, че в петък изреченията ще изчезнат и “когато има одобрен план, всяка една компания ще се явява и кандидатства по трите основни принципа на ЕК”.

На него му се иска да вярва, че това е “неволно допусната грешка”. Според него премиерът Денков е разбрал какво му е казал и е благодарил за подхода му. „За да няма мнителност и напрежение, разговарях с тях и се надявам в петък това да приключи”, каза още Борисов.

“Мисля, че подобно управление е уникално. Без коалиции, с некоалиция, а в същото време удържайки на яростни атаки от опозицията”, добави лидерът на ГЕРБ./Dariknews.bg