БСП прекратява преговорите с ГЕРБ за първия мандат

0
171
Снимка: архив

Не получихме никаква ясна представа какво правителство и с какви задачи се предлага, обясни Нинова

Прекратяваме разговорите с ГЕРБ за първи мандат. Нито за участие, нито за подкрепа. Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Смятаме, че ГЕРБ сбъркаха концепцията за съставяне на правителство в този труден момент. Винаги сме мислили, че трябва да дадем всичко от себе си, за да има стабилно правителство и да дадем сигурност на хората. Очаквахме среща между всички, след която да чуем извеждане на национални и надпартийни задачи за експертно правителство, посочи Нинова.

Беше ни обещано за бюджета, където искаме дефицит около 4.5%, но забелязахме след срещата с ИТН, че е направена заявка, че дефицит под 3% е възможен. Борисов действа на принципа, че който каквото иска – му го дава. Така не може да се прави правителство и не може да се управлява държава.

На нашето искане да не се изнасят оръжия за Украйна ни беше обяснено, абсолютно задкулисие – вие ни дайте гласове да мине правителството, след това си оставайте различни. Ние резервен пръст на бутоните няма да бъдем, защото сме БСП – партия с идеология, категорична бе Нинова.

Попитахме ги имат ли намерение да променят конституцията, за да я прегазят заради Истанбулската конвенция. Габриел ни отговори, че някои са я подкрепили – още един опит за завоалиране и измама, заяви лидерката на БСП.

Направихме достатъчно в желанието си да дадем на България стабилност, да дадем бюджет, който да гарантира развитие на икономиката и спокойствие на хората.

Днес не получихме никаква ясна представа какво правителство и с какви задачи се предлага. Очаквахме от днешната среща да има такава.

За да зададем въпрос на партията, трябваше днес да ни се заяви – тези 5 неща ще направим. А какво да питаме сега – съгласни ли сте да се приеме Истанбулската конвенция, да се изнася оръжие за Украйна, да се намали бюджетният дефицит, за да се орежат социалните разходи, коментира Нинова.

Тя не отговори на въпроси дали ще подкрепят втория мандат с обяснението, че ще го коментира тогава, когато дойде и се проведат разговори по него.

Никога вторият и третият мандат не трябва да се подценяват, въпреки че времето досега показа, че е неуспешно. Но трябва да даваме шанс, смята Нинова.

Оставката на Гешев за нас стои от години и е пред скоби и трябва да се направи. Но Габриел е политическо лице и изявлението й означава политическа намеса в независимата съдебна система. Не е нейна, не е наша работа да се месим. Има си ВСС, да си искат там оставки на Гешев, Сарафов, категорична бе лидерката на БСП.

Позицията на БСП е, че трябва дълбока съдебна реформа. А поискана от нея оставка и веднага след това прокурори да го внасят – това оставя привкус за намеса отвън, коментира Нинова.