ДБ готови да излъчат управление с третия мандат, но не на всяка цена

0
60
Христо Иванов Снимка: кадър

Между ГЕРБ и ДБ разговори на този етап няма, посочи Христо Иванов

„Демократична България“ е готова да носи отговорност за излъчване на управление, но не на каквото и да е управление. Ние самите ще можем да отговорим дали в рамките на третия мандат можем да подкрепим или да имаме някаква роля, едва след като видим дали има минимална нагласа да се правят реформи“, обясни съпредседателят на коалицията Христо Иванов и допълни: „Не смятаме, че трябва да има просто някакво правителство“. Но ако отидем на избори, ситуацията би била същата.

Ясно отношение към войната в Украйна, съдебна реформа и икономическата политика са условията на ДБ за подкрепа на партия с третия мандат.

Третият мандат не е награда от лотарията, а тежка отговорност. За да можем да я поемем, трябва първо да констатираме готовността на политическите сили да направим тези реформи. Ако такава готовност има, ние няма да избягаме от тази отговорност, обяви Иванов.

Между ГЕРБ и ДБ разговори на този етап няма, посочи още той.

Според него третият мандатоносител ще бъде посредник, а няма да реализира собствения си политически резултат на изборите. Затова и политически лидери не бива да са в състава на кабинета, но същевременно да е ясно кой носи отговорността.

Появяването на някакъв списък от някъде в последния момент също не е опция, коментира той.

Това беше поредната ситуация, която показва, че като цяло политическите сили не се отнасят много сериозно към това, което се случва, смята Иванов.

Според него би било разумно президентът да проведе още един цикъл от консултации, на които партиите, замълчали си в залата по време на гласуване на декларацията на ПП, да направят някакви заявки.