Гълъб Донев: В контакт сме с Христо Грозев много преди да се превърне в гореща новинарска тема

0
24
Гълъб Донев

За нас обявяването му за издирване е неприемлив акт и представлява посегателство срещу свободата на словото и опит за сплашване на български гражданин, каза премиерът

България и институциите са в постоянен контакт с журналиста Христо Грозев, обяви в началото на последното за 2022-а правителствено заседание служебният премиер Гълъб Донев. Според него комуникация е имало много преди информацията за издирването на Грозев от Руската федерация да се превърне в гореща новинарска тема.

„Действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са реакция на натиск, както се твърди“, заяви министър-председателят, който съобщи, че в 15 часа руският посланик Елеонора Митрофанова трябва да се яви в Министерството на външните работи за обяснение по случая. Там пред нея ще бъде изразен официален протест.

„България не е била информирана официално за повдигнатите срещу господин Грозев обвинения. За нас този акт е неприемлив и представлява посегателство срещу свободата на словото и опит за сплашване на български гражданин“, каза Донев.

„В интерес на неговата сигурност действията за неговата сигурност не бива да се представят декларативно в новинарските емисии“, заяви още служебният премиер.