Още един полицай е дисциплинарно уволнен по случая „Семерджиев“

0
34
Иван Демерджиев

МВР все още няма отговор от Русия защо журналистът Христо Грозев е обявен за федерално издирване

Още един полицай е уволнен дисциплинарно след разследването на полицейския чадър над Георги Семерджиев. Това обяви в „Денят започва“ по БНТ министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Става въпрос за приятеля на Симона Радева, който е работил в 4-о Районно управление и е сред първите, озовали се на катастрофата на бул. „Черни връх“, при която бяха убити две млади жени.

В края на декември адвокатът на семейството на Хариет Стефанович – една от жертвите на катастрофата, изнесе данни, според които приятелят на Симона Радева – полицаят от Четвърто районно управление Мирослав Якимов не е снел данните на свидетел, който е видял Семерджиев да бяга от мястото на катастрофата.

В „Денят започва“ министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че разплитането на казуса с полицейския чадър над Георги Семерджиев е стигнало своя край. Извън уволнените дисциплинарно поличаи, още 38 служители на реда са наказани по някакъв начин заради случая.

„Когато са наказани толкова много хора, към тази система не може да има претенции че не се чисти“, каза Демерджиев.

Парични награди стимулират служителите на реда, които съвестно изпълняват задълженията си, каза още вътрешният министър. Такива например са получили всички, които са заловили незаконни мигранти.

Според Демерджиев трябва да се въведат солидни привилегии за пенсионираните полицаи, които са изпълнили службата си без нарушения. Целта е те да се превърнат в стимул за добра работа на служителите на реда.

МВР все още няма отговор от Русия защо журналистът Христо Грозев е обявен за федерално издирване, каза още Демерджиев.

„В зависимост от отговора от руска страна ще преценим какви действия да предприемем. По случая държавата си свърши работата доколкото може. Следим го много внимателно. Там, където е необходимо, се намесват и службите“, посочи той.

Задържането на британеца Дейвид Бодил, който се издирва от Интерпол, е реализация на ДАНС с участието на МВР. Иван Демерджиев определи ареста като рутинна операция, каквито се случват често през последните месеци.

Не е имало особена съпротива при ареста на Дейвид Бодил, посочи още вътрешният министър. Той увери, че всички процедури по казуса ще бъдат спазени стриктно и прогнозира, че вероятно Бодил ще бъде екстрадиран в родината му.