„Газпром“спира доставките на природен газ за България от 27 април

0
179
Снимка: Нова тв

Властта уверява, че е предприела стъпки за алтернативни доставки

„Газпром“спира доставките на природен газ за България от 27 април. Днес, 26 април, в „Булгаргаз“ ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени – считано от 27 април 2022 г., съобщиха от Министерството на енергетиката.

„Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи“, отчитат от министерството.

След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация.

Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Във връзка със създалата се ситуация, министърът на енергетиката Александър Николов ще даде изявление утре, 27 април 2022 г., в сградата на Министерството на енергетиката.