Германска компания ще инвестира 1 млрд. евро в българската енергетика

0
62
Никола Стоянов Кадър: БТВ

Производствената мощност ще е колкото един блок на АЕЦ „Козлодуй”, заяви министър Стоянов

Инвеститор от Германия прави най-голямата инвестиция в историята на страната ни – над 1 млрд. евро, в Северозападна България във възобновяеми енергийни източници. Производствената мощност ще е колкото един блок на АЕЦ „Козлодуй”. Това обяви министърът на икономиката Никола Стоянов в „Здравей, България”. До две седмици се очаква да бъде подписан договорът от българска страна, германците вече го парафирали.

Инфлацията твърдо ще намалява, каза още министърът и посочи, че служебното правителство е амбицирано това да стане с бързи темпове и заради приемането на България в еврозоната.

„Следващите няколко месеца се надяваме инфлацията да спадне чувствително. Не просто се надяваме, а работим за това. Първата стъпка бяха енергийните източници – газът спадна, в момента е важно депутатите да решат за над 200 лева компенсация за тока”, добави той.

Министърът призова народните представители да гласуват и компенсиране заради цените на газа. „Компаниите, за да са сигурни и да имат твърда предвидимост, държат да има гласувано, че ако цената се качи над 200 лв., ще бъдат компенсирани. Това ще помогне за намаляване на инфлацията”, подчерта Стоянов.

По думите му 3% инфлация, какъвто е критерият за еврозоната, звучи прекалено оптимистично. „Със сигурност около 5-7% би било поносимо в тази ситуация на годишна база. На месец ще продължи да спада”, каза още той.

Стоянов посочи, че започва разговори за растежа на цените и инфлацията с всички хранителни вериги и участници на пазара на едро на храни и напитки. „Надявам се да проведем преговори, които да доведат до това цените да спрат да растат и да започнат да намаляват”, обяви министърът.

Самият той каза, че не е привърженик на таван на цените. „При преговорите винаги търсим взаимния интерес. А не такива мерки като таван и да притискаме. Да, правителството може да вземе силови мерки, но аз не съм привърженик”, допълни Стоянов.