Гешев в Полша: Никога не бива да сътрудничим по какъвто и да било начин на тирани, които отправят предизвикателства към международния ред/видео/

0
65
Иван Гешев Снимка: Труд

Българският народ не предаде своите евреи и не допусна нито един от тях, повтарям – нито един от тях – да бъде депортиран в лагерите на смъртта, припомни главният прокурор

Главният прокурор Иван Гешев направи изказване по време на Международна конференция в полския град Краков, посветена на 84-ата годишнина от „Кристалната нощ“. На форума, организиран от Европейската еврейска асоциация, бе обсъден опитът на европейските държави по предотвратяване на проявите на антисемитизъм и мерките срещу престъпленията от омраза.

Ето пълната реч на главния прокурор:

„Уважаеми дами и господа, днес когато отбелязваме 84 години от погрома на „Кристалната нощ“, поставил началото на зловещите събития от Холокоста, заставам пред вас като българин и европеец с тъга, но и с гордост и надежда.

С тъга, защото всички ние скърбим за загубата на невинни животи, станали жертва на расовите и религиозни предразъсъдци и на омразата. С поклон пред паметта на тези над 1 млн. души, които са загинали в този лагер, който посетихме вчера и пред паметта на над 6 млн. евреи, убити през Втората световна война. Стоя обаче и с гордост, защото българският народ не предаде своите евреи и не допусна нито един от тях, повтарям – нито един от тях – да бъде депортиран в лагерите на смъртта.

Макар че България беше съюзник на Третия райх и 48 000 български евреи живяха повече от 3 години в условия на ограничения, лишения и надвиснала опасност от депортация, нито един не бе изпратен извън пределите на страната и не загуби своя живот като евреин.

Благодарение на усилията на Българската православна църква, на политици от целия политически спектър, като Димитър Пешев, на значителна част от българските юристи, лекари, писатели и поведението и подкрепата на повечето обикновени българи, нашите еврейски сънародници бяха спасени. Днес, до мен стои един мой еврейски приятел, който нямаше да е тук с нас, ако това не беше се случило, а и самият аз не бих се изправил пред вас с гордост и високо вдигната глава.

Изпълнен съм и с надежда, въпреки че и днес за съжаление наблюдаваме възраждане на езика на омразата, нарастване на антисемитизма в световен мащаб и нова война, аз се надявам, че уроците на Холокоста са научени и че примерът, който моят народ е дал за хуманизъм, толерантност и достойнство, е жив. Че доброто ще надделее и няма да допуснем повече повторение на това огромно зло. Историческият урок, който никога не трябва да забравяме, е, че всички хора винаги трябва да сме част от голямото семейство на демократичните народи и никога не бива да сътрудничим по какъвто и да било начин на тирани, които отправят предизвикателства към международния ред.

Това са мои думи. Думи, които винаги съм искал да кажа на евреи, на хора от целия свят и никога не съм вярвал, че ще имам шанс да го направя. Защото съм юрист и прокурор и не съм предполагал, че ще говоря пред такава аудитория. Искал съм да го кажа, защото това, което описах в годините на Холокоста, е чудо. Чудо, за което по света не знаят почти нищо, с изключение на държавата Израел, а за съжаление и в моята страна се говори малко. Аз съм човек на думите и на делата, защото съм юрист и прокурор и това е нормално. Във времена на възраждане на езика на омразата, на антисемитизма, на неща, които може би смятахме за забравени, все по-важни стават делата. Или както е казал може би най-великият българин – Васил Левски – „дела трябват, а не думи“. Затова, ще кажа, като главен прокурор, от името на институцията, която представлявам, а в крайна сметка и от името на България – какво правим.

И двете идеи за това се родиха през май месец на конференцията на Европейската еврейска асоциация, говорейки с равин Марголин и Бенджамин.

Първото е конференция, която ще се проведе в началото на 5-6 декември в София, която ще се казва STOP HATE SPEECH.

Защо това е важно – казваме, че Холокоста е започнал с погрома на погрома на „Кристалната нощ“. Според мен е започнал много по-рано от 30-те години на миналия век. Започнал е с първото изречение на езика на омразата. Просто то не може да бъде датирано. И затова, което се случва с езика на омразата в днешни дни, наистина е опасно.

Тази конференция ще има три панела, всички религиозни общности ще бъдат представени. За нас ще е чест да посрещнем всички тях. Вторият панел ще е от различни неправителствени организации и личности, които формират общественото мнение. Надявам се и съм сигурен, че ще имаме и представители на държавата Израел.

Третият панел е юридическият, тъй като езикът на омразата има и юридически измерения. Поканих и съм сигурен, че ще дойдат, поне 10 главни прокурори от страни в Европа и Европейския съюз. Сигурен съм, че това ще е най-голямото събитие в страната ми и се надявам с общи усилия да стане и европейско събитие. За мен е чест, че съорганизатор ще бъде Европейската еврейска организация.

Втората идея, която реализираме. Когато имах честта да запаля една от свещите на брега на Дунав през май месец, където са убити хиляди евреи, възникна идеята за паметник на юристите, който са участвали в спасението на българските евреи. Може би ще е, живот и здраве, впечатляващ, може би ще е един от най-добрите в Европа се надявам да е готов за 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи догодина. Най-добрите български архитекти и скулптори са го проектирали. Само металът ще е над 6 тона. Имаме разрешение за поставянето му на едно от най-хубавите места в центъра на София – срещу Еврейския културен център.

Ще приключа с едни думи на Фритьоф Нансен, който е създател на т. нар. „нансенови паспорти“, благодарение на които много евреи са се спасили: „С трудните проблеми се справям веднага, с невъзможните проблеми ми трябва малко време, за да ги реша, така че се надявам с общи усилия да решим и невъзможните проблеми.“