Конституционният съд отхвърли искането на „Възраждане“ за референдум срещу еврото

0
86
конвенция
Снимка: архив

Съдът отказа да се произнесе дали начинъът, по който е зададен въпросът, е конституционосъобразен

Конституционният съд отхвърли искането на „Възраждане“ решението, с което Народното събрание отказа провеждането на референдум за запазване на българския лев, да бъде обявено за противоконституционно. Решението на съда е подписано с особено мнение на Янаки Стоилов и със становище на Атанас Семов.

В допълнение съдът единодушно отказва да се произнесе дали начинът, по който е зададен въпросът, а именно „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“, е конституционосъобразен.

Междувременно докато съдът заседаваше, „Възраждане“ организира тази сутрин протест пред сградата на Министерския съвет, където се помещава и Конституционният съд. Протестиращи запалиха докаран от тях автомобил, хвърляха димки и пиратки, като изсипаха на тротоара бали сено и животински изпражнения. За кратко част от автомобил, на който пише „Оставка, предатели“, горя, тъй като върху него беше поставено чучело, изобразяващо конституционен съдия, което беше запалено. Лидерът на партията Костадин Костадинов заяви, че според него Конституционният съд ще извърши престъпление, по думите му „тези хора, които ще го извършат, заслужават доживотен затвор без право на замяна“. От „Възраждане“ се заканиха, че ще продължат с протестите.

Източник: Дневник