Костадин Ангелов: Здравеопазването не е боксова круша за новопоявили се политици

0
99
СНИМКА: АРХИВ

Логично е оперативният щаб да се разформирова и следващият премиер да създаде такъв консултативен орган, посочи министърът

„Да не се опитват политиците да правят политика с това. Здравеопазването не може да е боксова круша, върху която да загряват новопоявили се политици. Нека бъдем максимално нормални, поне в тази сфера“, коментира здравният министър Костадин Ангелов разпускането на Националния операятивен щаб.

„Логично е щабът да се разформирова, защото той е надиституционална структура, която координира държавни органи. Съвсем логично е следващият премиер да създаде такъв консултативен орган. Брифингите продължават“, каза той.

„Справяме се и с третата вълна на COVID-19, което означава, че мерките бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат. Здравната ни система издържа, въпреки големия натиск. За съжаление, продължаваме да губим човешки животи. Като лекари не помним броя на излекуваните, а само тези, които сме загубили“, каза министърът.

„Тенденцията за намаляване на хоспитализирането е трайна. Очакваме след няколко седмици да се усети трайно намалението на броя на хоспитализираните“, допълни той.

По думите му сме обърнали тенденция за излекувани и потвърдени нови случаи. Излекуваните са повече с над 3 хил. души от новите заразени за последната седмица.

„Намалява заетостта на леглата в болниците. 67% са заети легла за пациенти без усложнения, същата е заетостта на леглата в интензивните структури“, допълни Ангелов.

България е на 11-то място в ЕС по брой заболели на 14-дневна база, на 4-то място на Балканите. По отношение на смъртността сме на 2-ро място в ЕС, на Балканите също заемаме 2-ро място, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В Европа огънят е в Полша, Унгария, Швеция и др., добави Кунчев. С най-висока заболеваемост у нас са София град, Варна, Русе, Перник, София-област и Бургас. Най-ниска е заболеваемостта в във Видин, Разград, Кърджали, Пазарджик и Габрово, съобщи Кунчев.

324 090 дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех” ще получим за април, това ще позволи да правим по 20 000 дози на ден.

През май ще получим 1 505 790 дози от „Пфайзер”. През юни ще получим 1 645 000 дози на „Пфайзер”.

Реалистичен сценарий за колективен имунитет е краят на юли, песимистичен сценарий е краят на август, добави Ангелов.

Проф. д-р Красимир Гигов съобщи, че общият брой на ваксинираните към момента е 620 075 души, с втора доза са 120 371, вчера са ваксинирани около 15 000 души.