Неочаквана визита на Орбан в Киев

0
65
Виктор Орбан и Володимир Зеленски Снимка: Евронюз България

Акцент в разговорите със Зеленски ще бъде постигането на мир

Неочаквана визита в Киев – унгарският премиер Виктор Орбан пристигна на първото си посещение в Украйна от началото на войната.

Орбан, който беше един от двамата европейски лидери, които не са пътували до разкъсваната от война държава, е и един от малцината останали съюзници на Владимир Путин на Стария континент.

Унгария, която вчера пое председателството на Съвета на ЕС, е твърдо против даването на военна помощ на Киев.

Орбан няколко пъти отказва покана за посещение в Киев. Не отиде и на Конференцията за мир в Швейцария, а изпрати външния си министър Петер Сиярто.

Виктор Орбан и австрийският премиер Карл Нехамер са единствените европейски лидери, които не бяха посещавали Украйна от началото на войната.

Унгарският лидер е и най-близкият съюзник на Путин в Европа, а след инвазията са се срещали два пъти. Твърдо против оказването на военна помощ на Киев, против и приемането на Украйна в Съюза.

За да бъдат възможни началото на преговорите за членство, напусна срещата на върха в Брюксел и остави останалите 26-ма лидери да подкрепят решението в негово отсъствие.

Тази сутрин обаче неочаквано беше съобщено, че Орбан е в украинската столица, където ще се срещне с Володимир Зеленски.

От пресслужбата на унгарския премиер заявиха, че акцент в разговорите ще бъде постигането на мир. Зеленски и Орбан ще дадат кратко изявление, но не и съвместна пресконференция след разговорите си.

Визитата идва часове след като Унгария официално пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.

В Брюксел унгарският лидер напомни мотото на унгарското председателство – „Да направим Европа велика отново“.

„Не искаме Европа, което отнема на нас – патриотите, всичко, което ни е важно. Имаме все повече съмишленици“, заяви Виктор Орбан.

В събота Орбан, заедно с други лидери популисти, обяви създаването на ново патриотично движение в Европейския парламент.

В обединението влизат още лидерът на австрийската крайнодясна „Партия на свободата“ и бившият чешки премиер Андрей Бабиш.