Шефката на Гранична полиция: Мигрантският натиск е безпрецедентен

0
73
Росица Димитрова

164 000 мигранти са спрени на вход в България през м.г., 10 000 във вътрешността на страната, обясни Росица Димитрова

България се справя през изминалата година на фона на безпрецедентен натиск. Предотвратили сме незаконен достъп на над 164 000 души на границата с Турция. Предишният пик беше 2015 година, когато числото е било 91 000 души. Това каза пред БНТ шефката на Гранична полиция главен комисар Росица Димитрова.

Около 45% е увеличението по преминалите. Най-много са през Сърбия и РС Македония. Там натискът е 11 пъти по-висок от този на българско-сръбската граница, обясни Димитрова. Тя каза, че тези, които са успели да влязат в страната ни, след това се залавят или вътре в нея, или на изход.

10 хиляди са задържаните през м.г. в страната. Невъзможно е, няма граница, която да е 100% сигурна, обясни Димитрова. И посочи, че каналджиите генерират изключително много средства. Ставали нагли и возели бежанците в катафалки, линейки, а сега и в тайници.

Валентин Христов сам е напуснал Гранична полиция през 2008 година, каза тя. Мъжът е сред обвинените като член на бандата, трафикирала мигранти. Тя бе заловена след като 18 бежанци бяха открити мъртви в камион край Локорско. Той е задържан в Гърция, очаква се екстрадицията му.

За миналата година имаме повече от 2800 разследвания за мигранти. От 2100 присъди, само 159 са ефективните присъди, останалите са глоби и условни наказания, посочи статистиката Димитрова. И отново напомни, че лидерът на бандата Виктор Кузмов е бил хващан 2 пъти с бежанци през м.г., но е получил ефективна присъда от едва 5 месеца. Димитрова обясни, че у нас идвали, за да трафикират бежанци и хора от Сърбия, РС Македония, Украйна и други. Тя напомни, че МВР е предложило завишаване на санкциите, но в предния парламент те не са били приети.

През 2023 година очакваме още по-голямо увеличение на опитите за незаконно преминаване на границата с Турция, посочи Димитрова. Оградата не служи за възпрепятстване, нямаме видеонаблюдение на 110 км от нея, в най-тежкия участък, описа ситуацията на браздата шефката на Гранична полиция.

Днес в Елхово ще доставят резервни части за високопроходими автомобили. Трябвали продължаване на видеонаблюдението на оградата, както и 200 автомобила.

Тя се спря и на поисканата помощ от 2 млрд. евро от Европа. Обясни, че за м.г. имало над 1200 служителя от Фронтекс. Димитрова 2 пъти искала допълнителна помощ. В момента тук има над 200 служителя на агенцията. Те винаги патрулират с български граничари.

Димитрова призна, че има части, на които няма покритие на системата ТЕТРА. Вече обаче е обявен проект и проблемът ще бъде решен, обеща тя.

И посочи, че проблемът с границата ще го има, докато не се инвестира повече в граничари. В момента са разкрити 150 щата, обявяват се нови конкурси. През март първите, преминали обучение ще започнат работа. Командировките на полицаи от други служби са по около 2 седмици, обясни Димитрова.

Моята оставка е най-лесното нещо. В момента, в който министърът и професионалното ръководство, я поискат, няма проблем, обясни Димитрова. Обърка се, когато каза, че са ни приели в Шенген. След това се поправи, че отговаряме на изискванията. Била щастлива от екипа, с който работи. Голяма част от правеното не се казвало, а в обществото оставало само негативното.

Ние не прикриваме, в момента, в който има случай на корупция, става достояние на цялата общественост, категорична бе Димитрова. И обясни, че огромната част от граничарите са честни хора.