Сийка Милева: Акция „Хавала“ започна заради петкратното увеличение на мигрантския натиск

0
27
Сийка Милева Снимка: БНТ

590 осъдени за каналджийство през 2022 г., само 4-ма оправдани

Засиленият миграционен натиск е причината днес в цялата страна да има активни действия. Той е и едно от основните предизвикателства към националната сигурност. Това каза говорителката на главния прокурор Иван Гешев – Сийка Милева, по повод акцията срещу каналджиите.

Тя е по заповед на Гешев, освен прокуратурата участват ГДБОП, Гранична полиция, Националната полиция и други служби от МВР, както и ДАНС.

Извършват се претърсвания на коли и жилища, обискират се хора. Проверява се контингентът, който трафикира мигранти от Турция през България и Гърция за Западна Европа. Освен шофьори и хазяи акцията се търсят и тези, които отговарят за тяхното набиране, обясни Милева.

И посочи, че след дългата институционална война през м.г. са загинали 4-ма полицаи.

„В момента сме свидетели как правоохранителните органи започнаха да говорят на един език и по този начин се надяваме да постигнем едни доста добри резултати“, каза Милева.

През миналата година имало рязко увеличение на миграционния натиск. Увеличението било петкратно по българо-турската граница в сравнение с 2021 година. Нивата не били виждани от 2013 година, посочи още Милева. И каза, че увеличение имало и на хванатите вътре в страната мигранти. Бежанците били основно от Сирия и Афганистан, в последно време имало и мароканци.

1006 са образуваните досъдебни производства за каналджийство през миналата година, като са били внесени 523 обвинителни акта, а 940 – подведени под наказателна отговорност. Осъдените са 590, едва четирима са оправданите, допълни говорителката на главния прокурор.

Тя напомни, че миналата седмица Гешев е бил на среща с главния прокурор на Турция и вътрешния им министър. Надяваме се, че с тези си действия България доказва, че може да пази външните граници на ЕС, каза Милева и посочи, че България заслужава да е в Шенген.

Тя се спря и на разследването на криптокомпанията Nexo. „Все още се издирват двамата обвинени, те са обявени за международно издирване“, посочи Милева. И каза, че предстоят множество действия по разследването, ще се търси помощ и от чужди служби, ще бъде назначен и международен одит на компанията.