Тома Биков: Управление с „Възраждане“ означава да счупим държавата

0
89
Тома Биков

Не търсим подкрепа за себе си, а за това България да има проевропейско, антикризисно управление, казва депутатът от ГЕРБ

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков категорично заяви, че партията не може да управлява с „Възраждане“, но е възможно да преговаря с нея. Категорично отхвърли твърденията, че предстои коалиция с ДПС и Костадин Костадинов.

„Те какво искат – да вкараме „Възраждане“ в управлението ли? С тях можем да разговаряме по идеи, но с тях не можем да управляваме. Ние имаме диаметрално противоположни възгледи за геополитическата ориентация на страната, което е най-важното в момента. Да управляваме с тях означава да си счупим главата, ще счупим и държавата. Не е това целта на присъствието в политиката, целта е да се опиташ държавата да бъде по-силна, да изглежда по-добре“, заяви той.

„Не търсим подкрепа за себе си, а за това България да има проевропейско, антикризисно управление. Около това точно огромна част от партиите в парламента се обединяват. Предлагаме възможната формула, със сериозните компромиси, които сме готови да направим. Не сме изключили никой от разговорите и нито една идея, която би могла да възникне. Ние сме длъжни да направим всичко възможно да не хвърлим в кошчето за боклук вота на всички български граждани, които са гласували. Ако част от другите партии смятат, че трябва да хвърлят вота на собствените си избиратели, могат да го направят“, каза още Биков пред България Он Еър.

И все пак уточни, че ГЕРБ може да припознае предложения на „Възраждане“ – като тези за съдебната реформа.

Биков посочи приоритетите, около които ще се търси консенсус в предстоящите преговори – по отношение на геополитическата ориентация – проевропейски и проевроатлантически възгледи, съдебната реформа, енергетиката, икономическата криза, галопиращата инфлация. И припомни, че няма бюджет за 2023 г., което е от ключово значение.

В ГЕРБ още не са избрали конкретни личности за политически постове в бъдещо управление, стана ясно от думите на Биков.