„Тренд“: Ако изборите са днес, ГЕРБ – 24.8%, ПП/ДБ – 19.1%

1
169
Снимка: Тренд
  • “Не подкрепям никого” се качва до 6,3%,
  • 22% харесват кабинета, 52% не искат избори
  • Леко успокояване след взрива на цените, но хората още са тревожни
  • “Сглобката” се закрепи с повече подкрепа от ПП-ДБ и с по-малко щети от ГЕРБ
  • Стабилизация в обществените нагласи през юли.
  • Над половината от българите не искат предсрочни парламентарни избори.
  • 22% оценяват положително работата на правителството.

Тези са основните изводи от национално представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”, проведено в периода. 4-11 юли 2023 г. ,в което са интервюирани 1001 пълнолетни българи.

Данните показват известно успокоение във възприятията за икономическите перспективи, но

тревожността остава водеща

През юли регистрираме известна стабилизация на основните индикатори, които тестваме всеки месец. Не отчитаме съществени промени в оценката за работата на основните институции и електоралната картина.

Одобрението за работата на парламента се движи на ниски нива, като през юли има леко покачване с 3 пункта до 14%. Причината вероятно е в по-активната работа на институцията през последния месец.

Положителна оценка за работата на кабинета на Николай Денков изразяват 22% от всички интервюирани. Най-силна подкрепа правителството среща сред привържениците на “Продължаваме промяната”-“Демократична България” – над три четвърти. Симпатизантите на ГЕРБ обаче изглеждат разделени наполовина. Електоратите на останалите формации в огромното си мнозинство му дават отрицателна оценка.

След 7-процентния спад в положителната оценка за работата на президента през миналия месец юлското ни проучване регистрира стабилизация в оценката за държавния глава – 37% са положително настроени към него и дейността му, а 51% – негативно.

Посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България съвпадна с терена на проучването и евентуален ефект от визитата би могъл да се отчете в следващото ни изследване.

Не се наблюдава съществена динамика в електоралните нагласи. ГЕРБ (24,8%) остава лидер с преднина от малко над 5% от гласуващите. Следват го “Продължаваме промяната”- “Демократична България” с 19,1% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. Третото място остава за “Възраждане” с подкрепа от 15,5% от гласуващите, следвани от ДПС (13,7%) и БСП (8,6%). “Има такъв народ” остава точно на прага на парламентарната бариера с 4% от гласуващите. Опцията “Не подкрепям никого”продължава да

расте за пореден месец, като през юли достига 6,3%

Повече от половината (52%) от българите са на мнение, че не са необходими предсрочни парламентарни избори, докато една четвърт смятат, че са необходими.

Нов парламентарен вот се подкрепя сред мнозинството от привържениците на “Възраждане” и БСП.

Всяко ежемесечно изследване на “Тренд” мери и нагласите на българите към икономическата перспектива на страната. След критично високите нива преди година заради инфлацията в последните три месеца регистрираме успокояване. 20% очакват в следващата една година икономическото положение в страната да се подобри, 31% – да се влоши, а 44% – да остане същото.

Сходни са тенденциите и при очакванията за жизнения стандарт – 21% смятат, че ще се подобри в следващата една година, 26% са на мнение, че ще се влоши, докато 45% не очакват промяна.