Записи на разговори: Банкова се консултира със Стефан Димитров за промени в митниците, а той посочил кой на кое място да бъде назначен

0
485
Петя Банкова в приятелски разговор с арестувания Стефан Димитров. СНИМКА: БЛИЦ

Задържаният за контрабанда е сниман и с Асен Василев

Представители на Софийската градска прокуратура, ДАНС, КПК, бившето ръководство на Агенция „Митници“ и Асен Василев се очаква да бъдат поканени за изслушване във временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуална роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, стана известно на днешното заседание на комисията. Нейният председател Тошко Йорданов („Има такъв народ“) отчете, че ще се приоритизира кой кога ще бъде поканен, съобщи БТА.

На днешното си заседание комисията разгледа препис от протокола на заседанието за мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров на 6 април 2024 г. Също така изслуша служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Тошко Йорданов посочи, че в протокола от заседанието е записано, че е извършена експертиза от камери пред Агенция „Митници“, които показват, че Стефан Димитров се познава с Бойко Рашков и Асен Василев.

Също така в резултат на специални разузнавателни средства (СРС) се разбира, че Димитрови се познават и имат дългогодишни отношения с Николай Николов-Паскал, както и че са обсъждали с него кои служители на митници представляват пречки за преминаване на контрабандни стоки и кои служители могат да бъдат използвани. От СРС-та е установено категорично, че Стефан Димитров има директни отношение с Петя Банкова.

Тошко Йорданов прочете още, че анонимен свидетел казва, че познава Стефан Димитров и баща му и че били в добри отношения с Бойко Рашков.

Чрез СРС-та са изготвени доказателства за разговори между Банкова и Димитрови. Банкова се консултира със Стефан за промени в митницата и го запознава с аспекти на дейността. Стефан Димитров посреща Банкова в Министерството на вътрешните работи (МВР) и я съпровожда за среща с главния секретар. От СРС се установява, че Стефан е посочил кое лице на кое място да бъде назначен.

По време на изслушването си министър Калин Стоянов разказа отново, че Асен Василев го е питал защо не назначава за директор на Областната дирекция на МВР в Хасково Недан Хаджиев, а Стоянов му е отвърнал, че няма как да стане на този етап.

Министърът посочи, че се проверява дали е имало сигнали и оперативни дела срещу бившия главен секретар Живко Коцев, както и дали обвинените за участие в престъпна група за контрабанда, изпиране на пари и корупционни престъпления се споменават в сигнали от партньорски служби. Стоянов пое ангажимент да провери дали Коцев е декларирал получаването на скъп подарък – часовник, както се изисква по закон.

Калин Стоянов повтори, че Бойко Рашков го е запознал със Стефан и Марин Димитрови, но тогава той не е знаел, че са свързани с контрабандни канали. Той потвърди, че често ги е виждал в министерството. Като добави, че няма спомен да се е срещал с тях на друго място.

БТА припомня, че на 4 април прокуратурата постанови задържане за срок до 72 часа на бившия вече директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова, Стефан и Марин Димитрови, както и на Никола Николов. Това се случи след акция на Комисията за противодействие на корупцията и Държавната агенция „Национална сигурност“. Образувано бе досъдебно производство за организирана престъпна група с цел контрабанда, изпиране на пари и корупционни престъпления.

На 4 април МВР съобщи, че Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание. Ден по-късно той обяви на съвместен брифинг с тогавашния премиер в оставка Николай Денков, че оттегля подадената си оставка. Николай Денков заяви тогава, че Коцев е подал молбата си за напускане под натиск. Няколко дни по-късно Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев. На 9 април служебният кабинет на Димитър Главчев прие решение, с което предлага на президента да издаде указ за прекратяване правомощията на главния секретар на МВР. На 10 април държавният глава Румен Радев издаде указ, с който прекрати правомощията и освободи от длъжност Коцев. До избора на титуляр, длъжността ще се изпълнява от главен комисар Димитър Кангалджиев, доскорошен заместник на Живко Коцев.

Софийският градски съд остави в ареста Банкова и Стефан Димитров. По време на делото съдия Тони Гетов съобщи, че в материалите по разследването има снимки и записи на разговори между Петя Банкова и Живко Коцев. Заснети са снимки на Живко Коцев, Стефан Димитров и „друго обществено известно лице“, на които се вижда часовник, който след срещата им вече е на ръката на Живко Коцев, каза съдия Гетов. През последните дни снимките бяха коментирани и от политици.

Гледането на мярката на Марин Димитров бе отложено, тъй като мъжът постъпи в болница.