Здравният министър не е обмислял оставката си, грешно го били разбрали

0
22
Христо Хинков

Очевидно проф. Асена Сербезова участва в играта с лекарствата, твърди Христо Хинков

Не съм обмислял оставката си. Много неправилно съм разбран. За мен освобождаването на моят заместник бе сигнал към мен – много сериозно да се замисля за темповете на работа си. Това каза пред Би Ти Ви здравният министър проф. Христо Хинков.

И обясни, че е имал свобода да назначи един-двама от заместниците си, а останалите били прерогатив на премиера. И пак обясни, че Илко Гетов е предложение на премира и бил съгласен с неговото назначение. Той работил добре с него, но искал да обясни повече за експорта на лекарствата.

Хинков каза, че е освободил главният секретар, който е заварил от служебното правителство, защото не бил доволен от работата му. Беше твърде хаотична и неорганизирана, каза още той.

Имам доверие на премиера, а той ми е споделял, че има доверие в мен. Лоялен съм към това правителство, каза още здравният министър.

Той няма сигнали, че имало хора в кабинета му със сигнали в прокуратурата. Мисля, че се прекрачват някои граници и има опасност да се създадат впечатления в хората, че има някакви проблеми, каза още той.

Думата фармамафия е доста описателна. Ако изчезне едно лекарство за определен период от време, което е много важно за едно хронично заболяване, това променя лечението и в екстремния му вариант може да се нарече убийство от разстояние, защото изчезването му по някакви причини, включително по нерегламентиран ред, е престъпление, каза още проф. Хинков. От доклада на ДАНС пък не ставали ясни всички причини защо изчезват лекарства, а те били комплексни.

Очевидно проф. Асена Сербезова участва в тази игра. Това казах преди няколко дни. Тя е променила формулата за установяване на недостиг от 100 на 65%. Тя казва, че това нещо е съобразено със закона, в който е записано, че тази формула е 65% още ето 2017 г. Логичното поведение на един министър в редовно правителство с действащ парламент е не да промени формулата в СЕСПА, а в закона. Общественият интерес тук е нарушен, обясни още той.

Иванка Динева пък вършела перфектна работа в Медицински надзор.

В следващите седмици трябва да е ясна проверката за смъртта на 15-годишната Даная.

Другата седмица министърът ще получи окончателно проверката на прокуратурата за „Майчин дом“. Вече за десети път казвам, че ако там прокуратурата установи законово нарушение – проф. Иван Костов ще бъде освободен от мен, каза още той. И обясни, че частната практика не е забранена в България, а това е практика и в Европа. Проследих финансовото състояние на болницата, което се подобрява, каза още той. Не са били пренаписвани доклади. Спрях опити за пренаписване, каза още той.

Имало и голям интерес към противогрипните ваксини.

Той е спрял продажбата на вилата във Велинград. Това е престъпление и измама. При нас са пратени снимки на една съборена сграда и мислим, че става въпрос за нея. Това е описано в доста подробен доклад, който съм предал на премиера, обясни още проф. Хинков.