Засякоха българин с милиони долари от Венецуела в сметката си

Парите са от държавната петролна компания на Венецуела

0
154
правителството
Министерският съвет

Информацията е от американското разузнаване

Сметка на българин с инициали Ц.Ц. захранена с милиони долари от Венецуела е открита от ДАНС в наша банка след сигнал от американското разузнаване. Това стана ясно след спешна среща при премиера Борисов на американския посланик Ерик Рубин, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

По сигнал на американците и след проверка на ДАНС е намерена сметка на български гражданин в банка у нас със стотици милиони долари в нея от Венецуела. Той е с инициали Ц.Ц., често е пребивавал в Оман.

„Има необходимостта да спрем нелегалния трансфер на парични средства от Венецуела. Нашето правителство и служби работят с българските служби, за да гарантираме, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато“, заяви на бирифнг в МС амираканският посланик Ерик Рубин.

Той похвали сътрудничество между България и САЩ.

Главният прокурор Сотир Цацаров изнесе кратки данни за случая. По думите му от САЩ по дипломатически и оперативен път е получена информация за парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела, за които са ползвани български банкови сметки.

„Установена е банката, лицето, както и самите сметки, преводите от петролната компания, като част от средствата са изнесени от тези банки в други страни. По наши подозрения, твърденията, че парите са закупуване на храни и стоки, не са верни. В банката, в която са открити тези сметки, направени по редовен път, се извършва пълен мониторинг, като е оказано съдействие и от БНБ“, съобщи Сотир Цацаров.

В момента всички средства са замразени, за да не се извършват преводи от сметките, информира главният прокурор.

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев също заяви, че се извършват всички нужни действия против изпирането на пари, проверява се банката, за да се изясни пълната фактология и по случая предстои още работа.