Пожарникар в банда, източила половин милион лева

Обвиняемият полицейски служител поддържал част от електронните устройства - сървър и компютри, разположени в сградата един от задържаните по делото в Русе

0
247
австриец
Беглецът е хванат на ГКПП-Дуранкулак.

Служителят на МВР  крадял данни от системата за фалшиви лични карти

Пожарникар от Силистра е задържан като член на банда измамници, източвали кредитни карти. Това съобщиха от Окръжна прокуратура в града.

36-годишният Младен А., който е началник група „Оперативен център” в сектор „Пожарогасене и спасителна дейност”, е засечен след ареста на шестчленна банда от Русе, допълват от държавното обвинение.

При претърсване са открити копия на документи за самоличност на различни лица, данни за кредитни карти, номера, дата на валидност, СVV-код и имената на собствениците им.

Оказало се, че пожарникарят ровел в системата Български документи за самоличност-БДС-МВР и взимал данните на нищо неподозиращи граждани. С тях аверите му правели фалшиви лични карти, с които откривали сметки в банки. В сметките прехвърляли парите от източените кредитни карти.

До разкриване на престъпната дейност на служителя на МВР се стигнало, след като било образувано досъдебно производство в Русе срещу шестима обвиняеми, които са задържани под стража. По него са събрани доказателства, уличаващи началника на група в сектор „Пожарогасене и спасителна дейност“ в МВР – Силистра, Младен А. Материалите срещу него са изпратени в Окръжната прокуратура в Силистра, тъй като от доказателствата, събрани по разследването, става ясно, че служителят на МВР е извършил престъплението на територията на Силистра, съобщават от прокуратурата. Това наложило намесата на агенти на Дирекция „Вътрешна сигурност”-МВР, които задържали пожарникаря.

Обвиняемият полицейски служител поддържал част от електронните устройства – сървър и компютри, разположени в сградата един от задържаните по делото в Русе. Те били използвани за престъпната дейност против паричната и кредитната система. Младен А. е поддържал интензивна интернет комуникация с един от русенските обвиняеми чрез 3 електронни пощенски кутии в 259 електронни писма.

Те съдържали информация за множество сканирани лични карти на трети лица, фактури и файлове, в които имало информация за електронни пощи, техните пароли и личните данни на притежателите им, потребителски имена и пароли за достъп до сайтове за залагания и електронни портфейли.

Разследването разполага и с писмени доказателства, в които обвиняемият Тихомир Г. от Русе иска от служителя на МВР да заличи компютърни данни и информация, съдържаща се в неговите имейл адреси, за да се осуети изземването й и прилагането й по досъдебното производство.

Според първоначални данни бандата на пожарникаря е успяла да източи около 500 000 лв от сметки и карти на нищо неподозиращи хора.

Определението на Силистренския окръжен съд, с което спрямо Младен А. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.