Гешев: Божков има широкоспектърна криминална дейност

0
218
Иван Гешев Снимка: БНР

ДАНС не е била уведомена за теглените милиони кеш от издирвания бизнесмен

Дали сигналът за давана такса „спокойствие“ от страна на укриващия се в Дубай хазартен бизнесмен Васил Божков е достоверен, това ще бъде установено от наблюдаващия прокурор. В момента има 10 сигнала, които се разглеждат. Това разкри главният прокурор Иван Гешев в интервю за „Канал 3“.

„Казах, че има депозиран сигнал до главния прокурор. На другия ден се появиха няколко, вече са над 10. Сигналите са срещу различни лица, а дали е достоверен може да прецени само наблюдаващия прокурор“, обясни той. Има активен и пасивен подкуп. Виновен е този, който дава, но и този, който получава. Тази защитна стратегия, че който дава е невинен, а този който взима е виновен, не е издържано най-малкото от юридическа гледна точка, обясни Гешев.

Той допълни, че в едното досъдебното производство срещу Божков ще се проверява дали хазартният бос е плащал на политически проекти през годините.

По едно от досъдебните производства е възложена проверка и на ДАНС.

„ДАНС не е бил уведомявана за съществуващи задължения. Дали е възможно да се разнасят суми в чували? Чисто теоритично, както и практически, не е невъзможно. Има много свидетелски показания, че пари са превеждани от поставени кухи фирми и теглени от конкретни лица. Друг е въпросът дали се е случило с Божков. Събират се доказателства”, каза Гешев.

По думите на главния прокурор през годините Божков е развивал широкоспектърна дейност, като малък сегмент са националните исторически ценности. “Законно регистрираните предмети са 200 от 4000 проверени, а са иззети хиляди“, разкри още главният прокурор. Той обясни, че предметите са откраднати от българския народ, защото са собственост на държавата от различни иманяри. „Голяма част от тези предмети са със следи от пръст, с надписи от конкретни части на България, с имена вероятно на иманяри, които са ги изкопали, т.е. са ги откраднали от българския народ. Това е само един малък сегмент от разследването срещу Васил Божков, има още много сегменти с потенциално незаконен характер, за които се изсиква заплащане“, допълни той.

„Досъдебното производство, което е с икономически профил, защото той има повдигнато и досъдебно производство с криминален профил. За никого не е тайна, че тези връзки съществуват още от зората на прехода. Връзката бизнес, сенчест бизнес, бизнес, който в България е по-известен и като бандитски .

Така се натрупа капитала след 89 г. и всички сме свидетели на това нещо и връзката на тези бизнесмени, които останаха сенчести или се опитаха да се избелят с политическата класа, с политически проекти определени политици. Тази връзка, която се изгради след 89 г. и веротно продължава да съществува и е видима на всички български граждани“, каза главният прокурор.

„Всички бяха щастливи и живееха в правова държава, докато никой не им потърси отговорност. Всичко беше наред, държавата беше демократична. Моментът, в който прокуратурата им повдигна обвинения, се оказва, че България като член на ЕС, не е правова държава“, заяви той по повод повдигнатите обвинения срещу Баневи, Арабаджиеви и Васил Божков. И даде за пример защо не се укриват в европейски държави като Франция и Германия, а избират страни извън Европейския съюз.

„Досъдебното производство, което е с икономически профил, защото той има повдигнато и досъдебно производство с криминален профил. За никого не е тайна, че тези връзки съществуват още от зората на прехода. Връзката бизнес, сенчест бизнес, бизнес, който в България е по-известен и като бандитски . Така се натрупа капитала след 89г. и всички сме свидетели на това нещо и връзката на тези бизнесмени, които останаха сенчести или се опитаха да се избелат с политическата класа, с политически прокети, определени политици. Тази връзка, която се изгради след 89г. и веротно продължава да съществува и е видима на всички български граждани.“, каза главният прокурор.

„Екстрадацията на Васил Божков в България зависи от политическото решение на въпросната държава, в случая ОАЕ. В случая с Цветан Василев е Сърбия, тази държава прави всичко възможно за да не бъде ектсрадиран. В страни извън ЕС решенията в крайна сметка са политически. Ако не беше обвиняемия Божков и Цветан Василев щяха да отидат в някоя друга страна от ЕС. Не отиват там, защото там стандартите са основани само на закона и не се взимат политически решения по отношение на екстрадицията“, допълни той.

Гешев коментира и връзката между Васил Божков и шефът на bTV. „Ако има някакви данни за извършени престъпления там, ще се следят от контролните органи и ще се види. Това е въпрос, който вие журналистите можете да решите“, обърна се той към водещия на предаването Любо Огнянов.

Главният прокурор коментира и казуса с осъдения за убийство австралиец Джок Полфрийман, освободен предсрочно, който пожела нов процес.

„Моето мнение, че убиецът на българското момче, на когото бяха опростени 8 години от присъдата му, без да е платено най-малкото това, което е присъдено като обезщетение на семейството е тема на друг разговор. Той прави това, което го съветват неговите ментори, определени неправителствени организации, с влияние в европейските институции, т.е. затваря вскякави вътрешни механизми, за да може след това да се обърне към Европейския съд за правата на човека“.

На въпрос дали председателят на ВКС Лозан Панов трябва да си подаде оставката, Гешев каза, че това е проблем на съдебната власт и че председателят на ВКС има поведение с политическа насоченост. „В институцията, която аз представлявам има много проблеми, аз първо ще се насоча към моите проблеми и след това, ако сме безгрешни, бих си позволил да коментирам друга институция“, коментира той. По повод на атаките срещу него от страна на шефа на ВКС и останалите негови съмишленици към прокуратурата, Гешев посочи, че „ако прокуратурата е кучето-пазач на държавата, те искат да й сложат намордник“.

Попитан дали подсъдимият Прокопиев има основание да се притеснява за приватизацията на „Каолин“, Гешев заяви: „Подсъдимият Прокопиев и обвиняем по друго дело не мога да кажа дали има основание да се притеснява, но принципно всички, които са извършили престъпления, трябва да се притесняват“. Въпросът с изтеклата давност на сделките обаче трябва да се реши от политическата класа, препоръча той.