Гешев обсъди защитата на правата на лишените от свобода с председателя на БХК Красимир Кънев

0
77

Дискутирани бяха и законодателни промени, свързани с правата на човека и защитата на уязвимите групи в наказателното производство

Главният прокурор Иван Гешев и заместник главният прокурор Даниела Машева проведоха работна среща с председателя на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев и с координатора на проект „Проблемите с равното третиране на обвиняемите и подсъдимите в досъдебното производство в България“ Антоанета Ненкова. Срещата бе по инициатива на БХК във връзка с резултатите от реализирания проект, предават от пресцентъра на държавното обвинение.

В хода на разговора бяха обсъдени констатираните проблеми във връзка с правата на лицата, които се задържат за 24 часа по реда на Закона за МВР, както и на задържаните в хода на досъдебното производство до приключване на наказателния процес и последващото изпълнение на наказанията.

Дискутирани бяха и възможностите за законодателни промени, свързани с правата на човека и защитата на уязвимите групи в наказателното производство – етническите и религиозните малцинства, мигранти, ЛГБТИ-общността, непълнолетните и др.

Главният прокурор Иван Гешев изрази готовност за продължаване на диалога и сътрудничеството с неправителствения сектор по въпроси, свързани с правата на човека и върховенство на правото.