Кадри на модела „КОЙ“ се връщат като шефове в МВР

Дама, произведена за ден в комисар и директор, се връща на бял кон във ведомството

0
669
мвр
Николай Крушков (крайният вляво) заедно с Цветлин Йовчев и Светлозар Лазаров

Бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев командва служебния Пламен Узунов
Кадри на модела „КОЙ“ се връщат като началници в МВР след назначаването на Пламен Узунов като служебен вътрешен министър научи Breaking.bg. Името на Пламен Узунов било подсказано на президента Румен Радев от Цветлин Йовчев, вътрешен министър при управлението на Пламен Орешарски,  при една от техните съвместни срещи.

Йовчев, заедно с главния секретар на МВР тогава Светлозар Лазаров , е сочен за едно от знаковите лица на модела КОЙ. Това не му пречи да дърпа конците в  сянка при назначенията във ведомството. Шеф на политическият кабинет на новия вътрешен министър Пламен Узунов ще бъде Николай Крушков. По времето на Йовчев той беше дясната му ръка на една от най-ключовите позиции – Директор на дирекция за стратегическо планиране и анализ на политиките в МВР-КИАД.  Служебният министър Йордан Бакалов го острани и прати в антитерористичния център в ДАНС. Крушков  спешно напусна системата преди две години, след като стартира скандалната разработка „Червеи”, при която бе източена секретна информация от службите.

Според запознати новият началник на кабинета на служебния вътрешен министър е особено близък с депутат от ДПС. Крушков е засичан и в приятелски компании с Ахмед Доган  в ресторанти с него, въпреки, че служителите на МВР са деполитизирани. Преди да стане директор на КИАД, Крушков е зам.-директор на полицията по времето, когато институцията се ръководи от  Ангел Антонов.   Сега Антонов  управлява НСО и е личен приятел на Делян Пеевски. Може би това обяснява и светкавичната му кариера след напускането на МВР в голяма частна компания от хранително-вкусовата  промишленост.

За поста зам.-министър на вътрешните работи обаче се готви скандално назначение, на друго доверено лице на Йовчев/Лазаров, което ще взриви системата,  категорични са полицаи.

Става дума за Маринела Белева. При управлението на Йовчев дамата става първо негов съветник, после за един ден, без конкурс, заема висшата ръководна длъжност директор на Специализираната административна дирекция „Планиране и управление на бюджета” на МВР с ранг „комисар”.

Преди да дойде в МВР Белева е шеф на сходната дирекция в ДАНС. На 5 август 2014 г. в последният си ден като вътрешен министър, Йовчев освобождава Белева и тя заема същата позиция….. в Държавна агенция „Технически операции”-ДАТО. Ръководител на ДАТО е кадърът на ДАНС и библиотекарската групировка около кръга „КОЙ” Цветан Китов. Назначаването на съветничката на Йовчев за комисар за един ден предизвиква скандал, последван от разследване на Би Ти Ви. Дейността на Белева като главен финансист на МВР е крайно печална, припомнят полицаи.

„В МВР след нея останаха 200 мн. лв. дефицит, опасност полицаите да не получат заплатите си, закриване на ведомствените столове и опит храненето на униформените да става с кетъринг от фирми на модела „КОЙ”. След Белева няма дърва за огрев на полицаите командировани на границата, няма пари дори за гуми за патрулните автомобили“, припомнят униформените.

Липсата на средствата се установява и след финансов одит, поръчан от служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. Друг зам.-министър на МВР вероятно ще бъде Венцислав Катинов, бивш директор на полицията в Плевен.  Той напусна при много странни обстоятелства по времето на кабинета „Борисов 2”. Казват, че се познавал с Йовчев, защото двамата са от един град.

Третият заместник най-вероятно ще бъде Емил Ганчев, бивш шеф на полицията в Пазарджик, освободен от поста през 2009 г. от вътрешния министър Цветан Цветанов. Ганчев оглавява полицейската дирекция в Пазарджик през 2006 г., като преди тогава е бил шеф на Шесто РПУ в Пловдив, което отговаря за кв. „Столипиново”.

За съветник на министър Узунов вероятно ще бъде назначен Емил Стойнев, бивш шеф на Инспектората на МВР, подал оставка и документи за пенсиониране пред Цветанов  още през февруари 2013 г. Тогава се твърдеше, че Стойнев е имал конфликт с шефа на ГДБОП Станимир Флоров. За да стегне редиците в МВР за петък новият министър Пламен Узунов е разпоредил национално съвещание на министерството.

Очакват се през идните дни и други кадрови промени, така че служителите  на КОЙ да заемат още по-възлови позиции. Кариерно  израстване се предрича на друга особа в МВР. Става дума за шефът на икономическа полиция Мирослав Рашков. Той е  близък на бившия главен секретар на МВР  Светлозар Лазаров. Двамата са от един край – Горна Оряховица  и именно Лазаров го изтегли  в София. Не се изключва вероятността Рашков дори да оглави Главна дирекция „Национална полиция”. Колегите му твърдят, че от днес по негово нареждане са махнати двама от подчинените му началници-Румен Богоев и Пламен Мишонов. Те стават редови оперативни извън сградата на ГДНП, а  на тяхно място пък идват проверени хора.

Кариерното  израстване на Рашков  става за няколко месеца- от редови оперативен работник в Горна Оряховица  до шеф на икономическа полиция за цялата страна. Спецченгета  си спомнят, че  началото на неговата кариера стартира  с един много интересен случай, при който ГДБОП  наблюдават цех за производство на нелегални цигари в района на Г. Оряховица.

След продължително оперативно наблюдение, включват и  Рашков в екипа. Задачата му била да събира информация на местно ниво. Няколко дни преди да задържат престъпниците,  в ГДБОП  разбират, че от машината няма и следа и помещението е празно. След месец машината е открита в района на Ловеч, без да са задържани извършители и работници в момента на производство и то по анонимен сигнал. Малко по-късно Рашков е назначен персонално от Светлозар Лазаров за шеф на новосъздадения отдел „Престъпления във финансовата и кредитна система” в София. Именно този отдел участва в акцията срещу КТБ  и последвалия фалит. Тогава „ювелирната” операция  бе така сглобена, че централата на банката да бъде затворена  за няколко часа.

Според запознати с назначаването на Рашков за шеф на „Икономическа полиция” всички поръчки на модела „КОЙ” минават именно оттам. Това продължава и до момента, въпреки двугодишното ръчно управление на системата на МВР от самия премиер Бойко Борисов

С идването на власт на хората на модела „КОЙ” в МВР изгрява отново и звездата на Тодор Гребенаров, в момента зам.-директор на Националната полиция.

По времето на Йовчев Гребенаров бе назначен първо за  шеф на ОДМВР-Пловдив през август 2013 г. Три месеца по-късно през ноември Гребенаров стана шеф на Главна дирекция „Национална полиция”, а мястото му зае сегашният служебен министър Пламен Узунов. Вътрешният министър Веселин Вучков го понижи до зам.- директор на полицията.

Очаква се Гребенаров да бъде издигнат като кандидат за нов главен секретар на МВР на мястото на Георги Костов.  Ако този номер не мине, Гребенаров ще стане директор на полицията. Усетили накъде „духа” политическият вятър в икономическа полиция, в ГНДП вече са започнали с рокадите. В сектор „Индустрия” вече са подменени двама началници отговарящи за енергетиката. Те се отстранени и понижени, за да бъдат заместени от предишните началници от времето на Йовчев.

До момента служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов е пълен „пас” към системата на МВР и явно очаква назначенията да му бъдат диктувани от Цветлин Йовчев и библиотекарсия институт.

Първият негов удар се очаква върху Дирекция „Инспекторат”-МВР, твърдят запознати.

Именно служителите на инспектората правиха проверката на Узунов като директор на ОДМВР-Пловдив заради катастрофата в Пловдив, заради която той подаде оставка.

Реваншът на модела „КОЙ” в МВР стартира въпреки предупрежденията отправени от президента Румен Радев към Узунов да няма кадрови сътресения  в министерството и скандални назначения, които да уронят престижа на Радев, твърдят запознати.