Разследват трима за сблъсъците в Габрово снощи

МВР готово да изпрати още полиция и жандармерия

0
127
габрово
Протестът в Габрово СНИМКА : БИ ТИ ВИ

Проверяват полицията в града заради бавни действия

Три бързи и едно наказателно производство са образувани в Районна прокуратура -Габрово, съобщиха от МВР. Бързите производства се водят срещу трима мъже на възраст 28, 27 и 19 години. Според данните, снощи около 21.30 часа на ул. “Батак“ в Габрово противозаконно са пречили полицейски служители да изпълнят задълженията си – престъпление по чл. 270 ал. 1 от НК. Образуваното досъдебно производство е във връзка с извършено запалване на имущество – престъпление по чл. 330 ал. 1 от НК. В постройките не е имало хора. Действията по разследването продължават под ръководството на Районна прокуратура-Габрово.

МВР припомня, че след инцидента от 7 април бяха предприети полицейски действия и още на следващия ден – 8 април, в рамките на до 24 часа, бяха задържани тримата извършители на побоя. На 10 април тримата са привлечени като обвиняеми и с постановление на прокуратурата на Габрово са им наложени мерки за неотклонение до 72 часа.

По-рано стана ясно, че МВР ще проверява действията на полицията в Габрово.

Лично мое мнение е, че имаме забавяне на реакциите от Областната дирекция на МВР по време на снощния протест в Габрово. Това каза пред журналисти в парламента председaтелят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев.

Как се процедира при такива случаи? Посещава се веднага местопроизшествието след получения сигнал, установяват се извършителите, задържат се за 24 часа в поделението на МВР, стартира бързото полицейско производство и по възможност, ако могат да бъдат осъдени веднага, всичко щеше да бъде нормално. Тук смятам, че ръководството на МВР трябва да направи в спешен порядък оценка за работата на ръководството на МВР в Габрово, заяви Нунев.

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов посочи, че неговата преценка също е, че има забавяне на действията на ОДМВР-Габрово. Още вчера сме назначили да бъде извършен анализ на работата на ОДМВР – Габрово и на Районното управление. Следва да уточним, че материалите по образуваната полицейска преписка са били докладвани незабавно на районната прокуратура в Габрово. Ще бъдат взети необходимите дисциплинарни мерки, заяви Ципов.

Най-важното в момента е да призовем към спокойствие и гражданите да не се поддават на провокации, които могат да доведат до сериозни нарушения на обществения ред, добави той, като поясни, че има данни за провокации на снощния протест. Няма как при положение, че се разделя протестът на три лъча в един момент в първия или във втория лъч нещата да са относително спокойни, а в третия да се стигне до хвърляне на камъни, димки и бомбички по органите на реда, заяви зам.-вътрешният министър.

Има готовност, ако е необходимо, да изпратим още сили на полицията и жандармерията, уточни Красимир Ципов.