Цацаров възмутен от схемите за придобиване на българско гражданство уж срещу инвестиция

0
49
цацаров
Сотир Цацаров

Предлага да се вземе паспортът на 7 чужденци

Главният прокурор Сотир Цацаров е възмутен от начина, по който се получава т.нар. инвестиционно българско гражданство.

Необходимо ли е да се придобива българско гражданство срещу инвестиция? Трябва ли да отваряме така широко вратата за всеки дошъл отнякъде, за да получи български паспорт, който е на гражданин на ЕС, и с него да тръгне навсякъде? Това попита Цацаров депутатите от временната анкетна комисия.

Чужденците, които са получили българско гражданство срещу инвестиции, се оказва, че не са поддържали тези инвестиции в изискуемия двугодишен срок. За седем случая Цацаров предлага на Министерството на правосъдието да поиска от президента да отнеме придобитото българско гражданство. Двама от мнимите инвеститори са руснаци. Трима са египтяни, един от Пакистан, един от Йордания.

Те не са спазили изискването за поддържане на инвестицията. Закупували държавни ценни книжа. Един ги е съхранявал шест месеца, след това те са му изплатени и са съхранявани в банка. Това обаче не е инвестиция по смисъла на закона, поясни Сотир Цацаров. Останалите са се разпоредили с придобитите държавни ценни книжа още преди указът за българско гражданство да им бъде даден. Единият египтянин е продал „инвестицията“, преди да получи българско гражданство.

Няма надежден механизъм за контрол, който да установи дали инвестицията, която е декларирана в документите за кандидатстване за гражданство, се поддържа в рамките на две години, както е по закон, поясни Цацаров.

„Крещящо нахалство е проявявано с т. нар. инвестиционно гражданство“, по думите на Цацаров. Да се прецизират хипотезите, при които се придобива гражданство срещу инвестиция, иска той от депутатите. Специални адвокатски кантори обслужвали клиентите за българско гражданство срещу вложения.

Цацаров каза, че има два случая на придобиване на инвестиционно гражданство през фалшиви документи. Единият случай е с руснак. И двамата подали фалшиви предложения до министъра на транспорта, който уж ги легитимира като крупни инвеститори. В момента тече разследване. В останалите седем случая, за които иска отнемане на гражданството няма закононарушение, просто защото законът позволява подобни схеми.