Денков поиска от вътрешния министър доклад за всички сигнали за полицейско насилие над граждани

0
27
Николай Денков

Според премиера МВР е тръгнало в грешна посока

Премиерът Николай Денков очаква от вътрешния министър Калин Стоянов доклад за всички подадени сигнали за насилие срещу граждани.

„Изказвания, които чувам през последните дни, ме карат да си мисля, че МВР отново е тръгнало в грешна посока“, коментира Денков преди началото на правителственото заседание.

Премиерът очаква от вътрешния министър Калин и два доклада за случилото се по време на протеста срещу ръководството на БФС – за полицаите, които са превишили правомощията си, както и за установените провокатори от страна на протестиращите:

„От министъра очаквам доклад, в който да са описани всички подадени сигнали. В тези сигнали ясно да е оказано кое от лицата, което ги е предизвикало от страна на протестиращите има определена вина, как е установена тя и какво наказание се очаква да получи. От друга страна, по всички сигнали, свързани с насилие над полицаите, искам яснота кои са полицаите които са участвали, как са разследвани, какъв е резултата от това разследване. И тези, които са превишили правомощията си значително, трябва да бъдат уволнени от службите, тъй като нямат място в МВР“.

Той очаква и ясна стратегия и план за превенция на подобни действия, както и стратегия за защита на журналистите на терен.

„Отново искам да подчертая, че огромното количество от протестиращите използваха законовата си възможност да протестират, когато не са съгласни с решения на институции. Но според тях имаше провокатори. Тези провокатори трябва да бъдат издирани и това е задължение на полицията, разследващите органи и прокуратурата“, каза Денков.

Премиерът поясни, че е получил информация за сигнал от „БОЕЦ” към прокуратурата за действия на конкретни полицаи, които „демонстрират симпатии към чужди паравоенни организации и отправят заплахи към конкретен министър в кабинета”. Денков очаква проверка и на този сигнал, както и конкретни действия от МВР за цялостна реформа, така че такива хора да не могат да служат в силовото ведомство.