Гешев: Заедно със САЩ показахме, че можем да защитим сигурността на децата

0
66
Снимки: Асоциация на прокурорите в България
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

 Разпространяването на детска порнография поставя под риск сигурността им

Разпространяването на детска порнография поставя под риск сигурността на нашите деца. Заедно с нашите американски партньори показахме, че можем да защитим тяхната сигурност в името на по-доброто им бъдеще и справедливостта. Това написа главният прокурор Иван Гешев в туитър по повод информацията от днес, че българин е признат за виновен в САЩ по обвинения в разпространение на детска порнография.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че българинът Пламен Велинов е признат за виновен от 12-членно федерално жури в щата Флорида, САЩ за това, че е участвал в престъпна група за рекламиране на визуални изображения на непълнолетни, показващи явно сексуално поведение, както и за тяхното разпространение.

Велинов е задържан през ноември 2021 г. в България в хода на международна операция срещу разпространението на детска порнография с участието на Министерството на правосъдието на САЩ и Департамента по вътрешна сигурност на САЩ. След това, по искане на американските власти, е екстрадиран.

ГЕРБ/СДС

Във връзка с този случай от посолството на САЩ публикуваха в официалната си фейсбук страница информация, в която посочват, че „това е един от многото примери за сътрудничество между нашите нации, който води до раздаване на справедливост“.