МВР предлага увеличение на санкциите за пияни шофьори и за висока скорост

0
26
Снимка: архив

8 точки от талона ще отнема КАТ на шофьорите, хванати с алкохол в кръвта от 0.5 до 0.8 промила

8 точки от талона ще отнема КАТ на шофьорите, хванати с алкохол в кръвта от 0.5 до 0.8 промила. Промените са предвидени в Наредбата за контролните точки, внесени от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Те са публикувани в портала за обществено обсъждане, съобщава Дарик нюз.

Увеличават се санкциите за всички шофьори, които си позволят да се качат зад волана след употреба на алкохол. Водачите, хванати да карат с над 0.8 на хиляда до 1.2 на хиляда включително, освен глобата, ще губят 12 контролни точки. При повторно провинение санкцията ще бъде 20 точки от талона вместо сегашните 15.

От 12 на 18 точки се покачва наказанието за превишаване на скоростта от 50 км/час в населено място. Системните нарушители на това правило ще се разделят с 26 точки от талона си.

За неправилно изпреварване, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението предложението е да се увеличават отнеманите контролни точки от 10 на 13.

Предвидено е и ново нарушение – за каране в аварийната лента на автомагистрала, което ще се санкционира с 10 контролни точки.