Само в Breaking.bg: Илин Савов ли е кандидат за вътрешен министър на ИТН?

2
4066
Илин Савов

Братът на DJ Дамян е най-младият професор в Академията на МВР

Най-младият професор в Академията на МВР Илин Савов ще е номинацията на Има такъв народ за министър на вътрешните работи в техния кабинет, това научи Breaking.bg от свои източници.

След като предложеният за шеф на МВР в кабинета „Николай Василев“ Николай Радулов срещна остър отпор от ДБ заради миналото му на офицер от ДС, на Радулов е била дадена възможност да посочи човек за поста. Той се е спрял на Илин Савов, казват осведомени. В момента той е „професор“ към факултет „Полиция” на Академията на МВР и към факултет „Национална сигурност и отбрана“ на Военна Академия „Г. С. Раковски“.

Илин е син на бившия директор на РДВР-Смолян по времето на кабинета на Костов Александър Савов. Брат му е популярният DJ Дамян.

Името на Савов се завъртя и преди обявяването на министрите от служебния кабинет, но в крайна сметка бе назначен сталиниста Бойко Рашков. 

Илин Савов е в службите за сигурност от 2000 година. Работил е в службата за подслушване, наблюдение и проследяване-ДАТО-Пловдив, откъдето е уволнен дисциплинарно, но възстановен, след като осъди агенцията. 

Братята му са каскадьори в Лас Вегас. Заедно с баща си Александър Савов, майка си и единият си брат осъдиха държавата в Страсбург през 2012 година заради незаконно подслушване през 1997 година. Тогава Александър Савов е директор на РДВР-Смолян.

Полк. Савов със синовете си, сред тях Диджей Дамян и Илин Савов. СНИМКА: ВЕСТНИК БАНКЕРЪ

Според мотивите на ЕСПЧ Савов печели делото за нарушения на неприкосновеността на личния му живот и липса на ефикасно вътрешноправно средство за защита, след като е бил подслушван. Съдът в Страсбург му присъди обезщетение от 4500 евро за морални вреди и 2000 евро за разноски, които държавата ще плати.

От мотивите на съда в Страсбург става ясно, че директорът на РДВР-Смолян е бил подслушван в качеството му на длъжностно лице. В делото се установява, че разрешението за използването на специални разузнавателни средства е било издадено от съда според изискванията на закона. Европейските магистрати обаче считат, че контролът върху телефоните на Савов не е бил законен, тъй като той не е имал възможност да се защити от предприетите срещу него действия.

Името на шефа на РДВР-Смолян се свързва с голям скандал в дирекцията за връзки на служители на МВР с престъпни групировки в района. През 2001 г. полк. Савов бе разследван за корупция по нареждане на Военната апелативна прокуратура.

Окръжната военна прокуратура в Пловдив получи заповед да извърши повторна проверка по стара жалба срещу шефа на РДВР, подадена от бившите офицери от дирекцията Стойчо Братанов, Бончо Гигов и Иван Иванов през 1999 година.

Те бяха уволнени в началото на 1998 г. с мотива, че незаконно са подслушвали своя началник. От своя страна офицерите обвиниха Савов във връзки с престъпния контингент и корупция. Убедени сме, че Савов е престъпник и затова подадохме сигнал до Военна прокуратура на 19 март 1998 г., като приложихме явните улики, с които разполагахме. Вместо да започне разследване срещу нас бе предприета контрапроверка. Поради липса на данни за престъпление обаче тя бе прекратена , твърди бившият антимафиот в Смолян подп. Бончо Гигов.

Той и другите двама уволнени офицери подадоха жалба до Военната апелативна прокуратура, в която се твърдеше, че ръководството на МВР потулва секретни материали, доказващи участието на полк. Александър Савов в престъпления. Срещу него имало улики, че покровителства канал за фалшива валута и е съучастник в афери със силови групировки.

Шефът на РДВР-Смолян се забърка в още един скандал с подслушване, този път свързан с бившия окръжен прокурор на Смолян Георги Крумов, пенсиониран през 2000 година. След като излезе в пенсия, експрокурорът обяви на специална пресконференция, че е бил обект на подслушване, за което го уведомил лично главният прокурор Никола Филчев.

Шефът на РДВР полк. Савов отрече твърденията му. Казаното от прокурора обаче припомни за потуления скандал с уволнените от Савов ръководни полицаи от дирекцията. Те на свой ред обявиха, че им е било нареждано да следят депутати от региона. Полк. Савов отново отхвърли твърденията.През лятото на 2001 г. обаче главата му падна. След заповед на новоизбрания вътрешен министър Георги Петканов скандалният шеф на РДВР се пенсионира. Това бе и първата кадрова промяна, предприета от новия вътрешен министър в правителството на Симеон Сакскобургготски. Полк. Савов осъди Военна прокуратура за 10 000 лева.

Илин Савов е защитил дисертационен труд в Академията на МВР на тема „Взаимодействие и координация между СДОТО и оперативните служби на МВР и ДАНС при прилагане на специални разузнавателни средства”.

През 2017 г. придобива академична длъжност „професор” по направление „Национална сигурност”. Експерт е по оперативно-издирвателните и оперативно-техническите дейности за защита на националната сигурност от посегателства и престъпни прояви.

Автор е на студии, научни доклади, статии и учебни пособия свързани с управлението и функционирането на службите за сигурност, трафика на хора, миграционните процеси, използването и контрола на специалните разузнавателни средства и трафични данни в Република България, Европейския съюз и САЩ.

Автор е на монографиите „Специални разузнавателни средства” и „Реадмисия и миграционният контрол на чужденци в Република България”, „Организация и управление на прилагането на специалните разузнавателни средства“, „СДOТО – Използване и прилагане на специални разузнавателни средства през годините на прехода“ и „Специфични негласни методи с оперативно-технически профил“.