Само в Breaking.bg: Масирана руска хакерска атака удари милиони профили в социалните мрежи в Източна Европа

0
785
каталуния
Снимка: архив

Пращат съобщения от ваше име с искане за пари, заедно с руска хибридна пропаганда

Масирана и невиждана към момента руска хакерска атака е ударили милиони профили на потребители на социалните мрежи в цяла Източна Европа. Това съобщиха пред Breaking.bg, източници от спецслужбите.

Хакерите първо оглеждат профилите, след което ги пробиват. Ако например акаунта е на книгопродавец от негово име се публикуват съобщения, че организира търг на книги с благотворителна цел със съответната банкова сметка за събиране на средства. Сметките са в африкански или руски банки.

Следва пробиване на менисджъра на потребителя и изпращане от негово име на хиляди съобщения на неговите приятели със същите искания за минимални суми за благотворителност. Мъжките профили са атакувани от фалшиви такива на красиви момичета предлагащи еротика, снимки и клипове и приканващи потребителя към изпращане на същото. Всеки изкушил се да го направи е подложен на изнудване със заплахите, че снимките и клиповете му ще бъдат пуснати публично, ако не плати определена сума. Пробиват се и телефони и електронни адреси и чрез тях се изпращат СМС-и и съобщения със същото съдържание.

Експертите са категорични, че до момента никога не е имало такава мощна и координирана хакерска атака от страна на Русия в Източна Европа. Тя има две цели ограбване на парите на нищо неподозиращи хора и проруска пропаганда в полза на войната в Украйна.

Всичко това се случва на фона на активираните на хиляди прокремълски тролове, които облъчват общественото мнение и правят пропаганда в полза на Кремъл.