ВАС върна на работа уволнения от Бойко Рашков директор на „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефан Банков

0
245
Стефан Банков

Според магистратите бившият вътрешен министър е нарушил принципа за свободата на словото и конституционно закрепеното право на изразяване на мнение

Тричленен състав на Върховния административен съд, като втора инстанция, върна окончателно на работа уволненият дисциплинарно от Бойко Рашков през юни 2021 година директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР Стефан Банков. Решението е от вчера и потвърждава присъдата на Административен съд-София-град за незаконното уволнение на Банков от МВР.

Той бе отстранен от Рашков заради изявления пред медии, че му е оказван натиск да уволнява служители на МВР.

Мотивът за уволнението беше, че с изказванията си шефът на Вътрешна сигурност е нарушил Етичния кодекс на МВР.

В решението обаче от 22 март 2023 г. съдът е записал, че изразеното от Банков несъгласие с действията на министъра на вътрешните работи и неговия заместник не трябва не е дисциплинарно нарушение.

„Свободата на словото е част от фундаменталните принципи върху които се гради всяко демократично общество и е едно от основните условия за неговия напредък и за развитието на всеки човек“, пише съдът. И допълва, че в конкретния случай изказването на Банков може да бъде определено като критична позиция и не противоречи на Етичния кодекс на МВР.

Според съдът наложеното на Банков уволнение не само има отрицателни последици върху кариерата му, но също така би могло да има сериозен смразяващ ефект върху други служители от МВР и да ги обезсърчи от докладване на неправомерно поведение.

„Общественият интерес от предоставянето на информация за неправомерен натиск и неправомерни действия в рамките на МВР е толкова важен в едно демократично общество, че надделява над интереса от поддържане на общественото доверие в тази институция“, се казва в заключението на съдебния състав.

Във Фейсбук Банков коментира, че с решението си Върховни административен съд за пореден път затвърди усещането за законност и справедливост.

„За мен и моето семейство днешният ден е емоционален, Ден, в който съда постанови, че съм уволнен незаконно.

Правото е върховно и решенията не се коментират, особено тези на последна инстанция.

Нека Бог да пази България и всички Вас!!!“, написа Стефан Банков.