ВСС: Шефът на Софийския градски съд Алексей Трифонов е български гражданин

0
228
Алексей Трифонов

Безумие е повдигането на въпроса от министър Стоилов, възмути се председателят на ВАС Георги Чолаков

Председателят на Софийския градски съд, най-големият окръжен съд в страната, Алексей Трифонов, е български гражданин. Той има лична карта и шофьорска книжка, издадени в България, отбил е военната си служба в България, записан е в регистрите на ГРАО и гласува в България.

Това стана ясно по категоричен начин на заседанието на Съдийската колегия на ВСС, която бе сезирана от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов, който смята, че Трифонов не е български гражданин и в началото на месеца изпрати писмо на кадровиците на Темида, че чужденец оглавява СГС, съобщи „Монитор“.

„Какво е това производство пред министъра? Какви са тези негови констатации? Алексей Трифонов е придобил българско гражданство по силата на действащ акон. Той гласи, че всеки роден в чужбина, ако единият му родител е български гражданин, придобива българско гражданство по произход“, заяви председателят на ВАС Георги Чолаков.

Алексей Трифонов е роден през 1972 г. в град Курск, СССР, и баща му е българин.

„Безумие е повдигането на въпроса за гражданството на Трифонов от държавата в лицето на министъра на правосъдието. Да се твърди през 2021 г., че няма българско гражданство, значи България да се откаже от свои задължения по международни актове. Страната ни е подписала 3 конвенции. По делото пред ВАС за оспорване на решението на Съдийската колегия за избора на Трифонов за председател на СГС бе представен изготвен официален документ от Русия, че Алексей Трифонов не е придобил съветско или руско гражданство“, добави Чолаков.

Фактът, че Трифонов е станал българин по произход заради баща си, а не съветски гражданин по месторождение не бе оспорен от другите членове на Съдийската колегия.

„Трябва да вземем отношение, за да спре спекулата с този въпрос. В писмото до нас на правосъдния министър се казва, че Трифонов не е български гражданин и има призив към органи за предприемане на действия. Министърът няма право да предлага на каквито и да е органи да предприемат действия за промяна на българското гражданство на Трифонов“, заяви представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

„Нямаме компетентност да кажем дали Алексей Трифонов е български гражданин. Това е записано в акта му за раждане. Но трябва да се проведе производство, което да докаже неистинността на написаното в акта. Можем да искаме информация дали са предприети действия от администрацията на столичния район „Илинден“, каза Олга Керелска.

Предложението й бе подложено на гласуване и отхвърлено с 5 гласа „против“ и 4 гласа „за“. „Ние не можем да се произнасяме за гражданството. Но беше полезно да разбере обществото, че въпросът беше обсъден“, каза Магдалинчев.

„Нито ВСС, нито министърът на правосъдието може да установява гражданство“, добави и Боян Новански.

„Показаха се правни аргументи, няма основание да се съмняваме, че Трифонов е български гражданин“, заяви Цветинка Пашкунова.

„Щом е служил в българската армия, тогава се следеше стриктно само български граждани да служат в армията. Военните със сигурност са проследили какво е гражданството на Трифонов“, каза Севдалин Мавров.

В крайна сметка единодушно с 9 гласа „за“ Съдийската колегия на ВСС гласува да приеме писмото на правосъдния министър за сведение.