Кой е Георги Попов-Китин, очакващ екстрадиране у нас?

0
1373
Картонът с принадлежност на Георги Попов към ДС. СНИМКА: desebg.com

От „Инко“, през „Кинтекс“, ЦКБ, Първа частна банка, Ковачки и хазартната империя на Божков

От фирмите на Държавна сигурност-ДС „Инко“ и „Кинтекс“ до хазартната империя на Васил Божков-Черепа. Това е кратката биография на Георги Попов, дясната ръка на Божков, който трябва да бъде докаран с белезници в София до дни. Както Breaking.bg писа съд в ОАЕ е решил да удовлетвори искането на българските власти Попов да бъде екстрадиран у нас.

Той и боса му Васил Божков бяха задържани на 31 януари 2020 година в столицата на Обединените арабски емирства-Абу Даби. Но след намесата на представители на руските спецслужби бяха освободени. И се установиха в Дубай. От там Черепа организираше и финансираше „революцията“ и протестите у нас. Както и подготвяше партията си „Българско лято“.

Новината, че той е бил посетен от руски граждани, които са се застъпили за освобождаването му, бе разгласена в сряда (12 февруари 2020 г.), а ден по-късно в свое разследване ТВ ”Европа” оповести, че тази среща по неофициална информация е била уредена от официалния собственик на футболен клуб „Левски“ и сочен за дясна ръка на Божков – бизнесмена Георги Попов.

Попов е договорил руски граждани да се застъпят за Божков пред властите ОАЕ.

Георги Попов стана известен след като придоби 87% от акциите на ФК „Левски“, като пълномощник и доверено лице на Черепа.

Георги Попов Снимка: ТВ „Европа“

Попов е бивш секретен сътрудник на отдел 05 на Управлението за научно-техническото разузнаване към Първо главно управление на Държавна сигурност от 1988 г. под псевдонима „КИТИН”.

Неговата принадлежност към ДС е установена и обявена за първи път от Комисията по досиетата през 2013 г. при проверката на контролните и надзорните органи на „Централна кооперативна банка“ АД.

Георги Попов е проверен в качеството си на член на Надзорния съвет в периода 2002-2003 г. През 2017 г. Комисията го осветява и в качеството му на член на Съвета на директорите на инвестиционно дружество „Реал финанс” АД (1999-2002).

През същата година Комисията го осветява и в качеството му на член на Съвета на директорите на българска федерация Джудо (199-2002).

Връзките на Георги Попов с руските служби датират още от времето на социализма.

От 1983 г. до 1987 г. той работи като специалист в „ИНКО“ – едно от държавните дружества за прикритие на дейността на Научно-техническото разузнаване.

От края на 1987 г. е на работа в държавната оръжейна фирма„Кинтекс“ като специалист вносна дирекция, където е изградил добри контакти и закалка за предстоящия период на прехода.

За секретен сътрудник на Управление „Научно-техническо разузнаване” (УНТР) в Първо главно управление на ДС той е вербуван от майор Йото Йотов през 1988 г.

От март 1989 г. е привлечен в УНТР за оперативен работник на обществени начала. Незабавно е включен в една от най-секретните и под прекия контрол на КГБ програма за заобикаляне на западното ембарго срещу държавите от Източния блок – тази за доставката на ембаргово оборудване в областта на електрониката, военната и специалната техника.

Картонът на Попов в ДС. СНИМКА: desebg.com

Секретен сътрудник „КИТИН“ е участвал активно в оперативната дейност на резидентурната група на УНТР-ПГУ-ДС в ТП „Кинтекс“, съобщи сайтът desebg.com.

Присъствал е на срещи с особено важни агенти с псевдоними „ВАЦЕК“ и „ПЕЛИНОВ“, работи самостоятелно с предадената му връзка Алън Симънс. Тримата се занимават основно с доставката през австрийски и швейцарски фирми на ембаргова електроника и оборудване за Съветския съюз.

През април 1991 г. е свален от оперативен отчет от Националната разузнавателна служба, правоприемник на ПГУ-ДС и преминава в частния сектор.

За пръв път Георги Попов получава медийно внимание през 2000 г., когато купува чрез „Йорсет Холдингс (България) ЕООД – активите на фалиралата „Първа частна банка“, чийто шефове, сред които Венцислав Йосифов и Валентин Моллов също са агенти на Държавна сигурност.

Според Търговския регистър, името на Георги Попов фигурира в 42 фирми, осем от които са прекратени, т.е. не съществуват. Повечето от останалите дружества са свързани с хазартния бизнес на Васил Божков. Според неофициална информация именно с помощта на Георги Попов Божков успява да придобие от грузинското правителство и 25 % от акциите на националната лотария в страната.

Преди обвързаността му с Божков да се превърне във факт, Попов е сред най-приближените хора на друг популярен български олигарх – Христо Ковачки.

След кариерата на Георги Попов (известен сред своите познати като „Джордж“) в държавни дружества, той е синдик на „Първа частна банка“, а по-късно се ориентира изцяло в развитието на собствен бизнес, участвайки в различно качество в десетки търговски дружества с разнороден предмет на дейност, в част от които е в съдружие с руски граждани. Причината за избор на подобни партньори е една: добрите контакти и обвързаността на бившия сътрудник на ПГУ с Руската федерация и граждани на държави от бившия СССР, пише desebg.com.

Божков с Георги Попов.

Според публикация на „БАНКЕРЪ“ кариерата на Попов се дължи на виден негов съдружник Георги Кънчев Домусчиев, който също е бил „научно-техническа разведка“, но с по-висок чин и по-дълъг стаж в ДС.

Двамата Георгиевци – Попов и Домусчиев, са съдружници от 1990 г., когато основават „Пеликан-Експрес“ ООД.

Китин“ се оказа „тайният свидетел“ на Божков, за който Черепа подгряваше дълго време по време на протестите миналата година. Божков обещаваше „тайният свидетел“ да разкаже страшни факти за корупция на най-високо ниво. Бе прокламиран като „Свидетелят, когото не могат да накарат да замълчи“

На 7 юли 2020 г излезе видеото с „Китин“. Попов разказа как си говорили с Божков в офиса му и той изведнъж казал, че трябва да отиде при „Влади“. Двамата тъпчели в дрехите си пачки от по 500 евро и тръгвали към Министерство на финансите. Там влизал Божков, а Попов чакал в колата. Божков се връщал без пачки, а само с пура.

Сега очакваме показанията на „Свидетеля, когото не могат да накарат да замълчи“ пред българската прокуратура. Според неофициална информация докарването на Георги Попов-Китин с белезници на летище София ще стане другата седмица.