Борисов изказа съболезнования на Австрия за загиналите при терористичната атака

0
14
Снимка: туитър

Това е отмъщение за участието на Австрия в американската коалиция срещу „Ислямска държава“, пишат джихадисти в интернет

Изказвам своите най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите при атаката във Виена, написа във ФБ българският премиер Бойко Борисов по повод терористичното нападение.

„Пожелавам и скорошно възстановяване на ранените. Целият австрийски народ и канцлерът Себастиан Курц имат пълната ни подкрепа. Важно е в такива моменти да бъдем единни и заедно да дадем отпор на насилието и терора!“, написа още Борисов.

Американската организация „SITE Intelligence group“, която следи за дейността на терористите в Интернет, твърди, че джихадистите са нарекли стрелбата във Виена „отмъщение за участието на Австрия в американската коалиция срещу терористичната група „Ислямска държава “(ИД), съобщава ТАСС.

„Джихадистите заявиха, че нападението във Виена е част от отплатата за участието на Австрия в ръководената от САЩ коалиция“, заяви в понеделник групата за разузнаване на SITE в Туитър.

В центъра на австрийската столица в понеделник вечерта имаше стрелба на шест места, включително близо до синагогата. Двама души са убити, 14 са ранени, включително един полицай. Един от стрелците е убит от полицията. Според полицията, няколко добре въоръжени мъже са започнали стрелбата.

Вътрешният министър Карл Нехамър и австрийският канцлер Себастиан Курц нарекоха виенската атака терористична атака. Препоръчва се на населението да избягва обществени места и транспорт, както и да не разпространява снимки и видеоклипове от работата на специалните служби. Мащабна силова специална операция за издирване и залавяне на престъпници продължава в града няколко часа.