Борисов: Недопустимо е използването на насилие срещу мирни протестиращи в Беларус

0
42
Снимка: архив

Всички канали за диалог трябва да останат отворени, изтъкна премиерът на заседанието на Европейския съвет

Продължаваме да следим със загриженост обстановката в Беларус след проведените на 9 август президентски избори. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Европейския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Борисов изтъкна, че въвеждането на санкции трябва да е насочено към отговорните за недемократичните подходи в Беларус, а не към гражданите, които минават през много трудности в този кризисен период. Конкретните измерения на санкциите предстои да бъдат обсъдени от външните министри на ЕС.

Недопустимо е използването на насилие срещу мирни протестиращи и такова не трябва да бъде допускано. Премиерът Борисов изтъкна и значението на политическия диалог с властта и с опозицията, за да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението. Всички канали за диалог трябва да останат отворени, подчерта Бойко Борисов.

По думите му трябва да се използват всички инструменти на европейката политика за съседство, които биха допринесли за деескалация на кризата. Той изрази подкрепа за предложението за изпращане в Беларус на мисия на ЕС за установяване на фактите.