Борисов: Осъждаме прекомерната сила срещу Навални, съпругата му и демонстрантите в Русия

0
26
Снимки: туитър

Това противоречи на поетите от Руската федерация ангажименти за зачитане на човешките права, казва премиерът

„Осъждаме прекомерната сила, която се използва срещу Навални, срещу съпругата му и срещу демонстрантите в Русия“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът направи коментар по темата в рамките на работното съвещание в Министерския съвет с членове на кабинета и Националния оперативен щаб.

Борисов подчерта, че още вчера чрез Министерството на външните работи правителството изрази позиция, осъждайки за пореден път насилственото задържане на мирно протестиращи привърженици на Алексей Навални. В позицията, разпространена от МВнР, се посочва още, че използването на непропорционална сила противоречи на поетите от Руската федерация ангажименти за зачитане на човешките права.

Полицията в Русия задържа вчера над 4 000 души на територията на цялата страна и блокира центъра на Москва в опит да ограничи протестите в подкрепа на Алексей Навални.

Хиляди протестиращи от Владивосток до Санкт Петербург се противопоставиха на правителствените предупреждения за провеждане на демонстрации срещу ареста на един от видните критици на президента Владимир Путин – Алексей Навални.

Навални беше арестуван на летище Шереметиево при пристигането си в Москва в средата на януари и остава в ареста до 15 февруари, припомня БГНЕС. 44-годишният борец срещу корупцията е в московския център за задържане „Матроска тишина“ и го заплашва петгодишна ефективна присъда по две дела въпреки призивите на западните правителства за освобождаването му.

Днес властите предприеха безпрецедентни мерки и затвориха центъра на Москва, по улиците бяха разположени стотици полицаи и представители на специалните части, затворени бяха централните метростанции, а движението на пешеходците беше ограничено.

В последния момент организаторите направиха промяна в плановете и вместо пред сградата на Федералната служба за сигурност (ФСБ) протестиращите се разпръснаха в различни части на града. По информация на ДПА полицията е използвала сълзотворен газ и електрошокови уреди.

Независимият наблюдател OVD-Info съобщи, че в цялата страна са били задържани най-малко 4 027 души. Според сайта най-голям брой арестуване има в Москва – 1 167 протестиращи, и 862-ма в Санкт Петербург.

Вчера беше арестувана и съпругата на Навални Юлия по време на шествие до следствения изолатор „Матроска тишина“, в който се намира опозиционерът. Тя е била глобена от московски съд с 20 000 рубли или 422 български лева за нарушение на правилата за организиране или провеждане на митинги, съобщи ТАСС.

Юлия беше задържана на неразрешено шествие в подкрепа на руския критик, по време на които бяха арестувани над 4 000 души.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече тези репресии оправдани и заяви пред журналисти, че в проявите са участвали „нехранимайковци и провокатори, повече или по-малко агресивни спрямо силите на реда“. Има огромен брой кадри, на които се виждат нападения срещу полицаи и бойци от специалните сили, добави той.

Евросъюзът и Съединените щати осъдиха използването на прекомерна сила срещу протестиращите. Държавният секретар Антъни Блинкен призова за освобождаване на задържаните опозиционери.

Москва пък обвини Вашингтон в груба намеса във вътрешните работи и използване на социалните платформи за насърчаване на протестите.

В същото време руската прокуратура обяви, че подкрепя искането на Федералната служба по изпълнение на наказанията за превръщане на условната присъда на Навални в ефективна. Критикът на Кремъл е в предварителен арест за 30 дни по обвинение, че е нарушил условията по гаранцията. Той рискува три и половина години зад решетките.

Късно снощи щабът на Навални призова привържениците му на нови протести във вторник.