Ген. Мутафчийски: Без военен парад на 6 май

0
29
Ген. Венцислав Мутафчийски Снимка: Dnes.bg

По този въпрос не сме имали разногласия с Министерството на отбраната, каза шефът на оперативния щаб. Според него тенденцията при заболеваемостта е възходяща и затова съвсем внимателно трябва да се разхлабват мерките 

 

Ген. Венцислав Мутафчийски съобщи днес, че няма да има военен парад на 6 май. „Провеждането на парад и подготовката му изисква събирането на хора. По този въпрос не сме имали разногласия с Министерството на отбраната“, каза шефът на оперативния щаб.

„Има сигнали от граждани за неспазване на мерките в определени търговски обекти. Ситуацията там се овладява засега много лесно. Повечето създават добра организация. Най-големият ни проблем е да има устойчивост при нещата, които правим. Тежестта тук е предимно върху районните здравни инспекции“, каза оше Мутафчийски.

По отношение на посещенията в парковете, които вече са позволени, вчера е нямало струпване на хора там и ако продължи в същия вид, може да се премине към други подобни мерки. „Към обяд вчера направихме обиколка на Южния парк и се видя, че организацията е много добра. Имаше съвсем рехаво присъствие на семейства с деца. Не се наблюдаваше струпване на хора. Съвсем добре е създадена организацията, което намалява рисковете от такава разхлабваща мярка“, каза генералът. По думите му, ако продължи в същия вид, няма причина да не се премине към други подобни мерки в бъдеще.

„Много важно е през следващите празници, които предстоят, дали ще има струпвания отново на КПП-тата. Важен е и анализът на това как върви заболеваемостта“, каза Мутафчийски.

По думите му тенденцията при заболеваемостта е възходяща и затова съвсем внимателно трябва да се разхлабват мерките. Затова си направихме труда да отидем и да видим как се спазват правилата при разхлабване на мерките, допълни той

На брифинга стана ясно още, че няма да има санкции за тези хора, които не заведат децата си за имунизация, след като беше подновена тази дейност в страната.

Шефът на ВМА обясни още, че днес в 00,00 ч изтича карантината и в село Паничерево. Причината е, че там заразата засега е овладяна. Не се отменя обаче носенето на маски, спазването на лична хигиена и на дистанция. Паничерево е под карантина от 15 април. В селото има около 95 жители. Там населението бе тествано с дарени бързи кръвни тестове.