Ген. Мутафчийски: Думите на доц. Мангъров са гавра с паметта на починалите

0
332
Доц. Атанас Мангъров

Починалите от коронавирус биха живели години въпреки придружаващите си заболявани, ако не беше срещата с инфекцията, казва шефът на оперативния щаб

„Това е гавра с паметта на тези хора и с техните близки“ – така шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски коментира изказването на доц. Атанас Мангъров, че в страната ни няма нито един починал директно от коронавирус и всички жертви са вследствие на други много по-тежки съпътстващи заболявания.

„Изказвам дълбокото си уважение и моите съболезнования към близките на всички починали в резултат на коронавирус и с това приключвам коментара на това нещо“.

Има множество пациенти, те са болшинството от пациентите, които имат придружаващи заболявания. България е една от страните, в която има над 800 000 със сърдечно-съдови заболявания. Самият аз съм хипертоник от 12 години. Разбира се, никой не знае съдбата си, може още при излизане да ми се случи нещо и без коронавирус. Но винаги медицината се е борила за живота на всеки един пациент, независимо с какви придружаващи заболявания е. Постигнати са уникални резултати в продължителността на живота, ако не в български мащаб, въпреки че и тук има с какво да се похвалим, в световен мащаб – тези хора живеят все по-дълго в света и то затова, защото имат добра медицинска грижа и не са се срещали с коронавируса.

За съжаление тези хора, дори и в 40- и някоя годишната си възраст се срещнаха с коронавируса и той индуцира тяхната смърт, която можеше да не настъпи в близките 10 години. Никой в момента не може да бъде сигурен колко време биха живели тези болни. Моята теза е, че тези болни биха живели няколко години, но непосредствената им среща с този вирус, защото те боледуват продължително, боледуват тежко и с придружаващите им заболявания, те не могат да се справят, каза още ген. Мутафчийски.

Всеки, който не вярва лично ще му съдействам да бъде 3 дни във ВМА, не като доброволец, а само да наблюдава как боледуват тези болни, заяви той.