Главният секретар на МВР: Армията ще се включи само ако има много заразени полицаи

0
24
МВР
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов

Има издадени 2700 акта за нарушения на граждани на различни мерки, каза Ивайло Иванов

Засега структурите на МВР издържат. Ще поискаме включването на армията, в случай че има много заразени с коронавирус полицаи и нямаме достатъчен ресурс. Към момента няма нужда военните да се намесват, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред bTV.

Той подчерта, че изминалия уикенд – празниците Лазаровден и Цветница, са били два коренно различни дни. „В събота всички правеха напук на нашите призиви. Въпреки многото полицаи и предупреждения, хората, може би подведени от приятното време, излязоха на улицата и не спазваха мерките“, подчерта той. По думите му в неделя ситуацията е била различна и хората са останали у дома.

Иванов изтъкна, че от момента на извънредното положение има издадени 2700 акта за нарушения на граждани. Той коментира, че санкциите на МВР трябва да са последната стъпка. По-важно е хората да си останат вкъщи. „Нека не стигаме до глоби, а да има самоконтрол и самодисциплина“, допълни той.

Той заяви, че достъпът до храмовете по време на предстоящите великденски празници ще остане както обикновено, но ще има контрол и ще се следи дали се спазват мерките – дистанция и да няма струпване. „Разчитаме на самосъзнанието на хората“, обясни той.

„Служителите на министерството няма да бъдат по-лежерни в своите задължения и ще следят основанието на пътуването, въпреки празниците, да е основателно. И сега връщаме хора“, категоричен беше той.

Иванов обясни, че към момента нивата на битовата престъпност са надолу и спрямо миналата година има чувствително по-малко случаи. Въпреки това органите на реда са бдителни и продължават да вършат своята работа. По думите му падането на извънредното положение едва ли би повишило нивата на битова престъпност.

Той коментира, че в структурите на МВР има 29 доказани случая на COVID-19. На служител в Банско бърз тест е дал положителен резултат, като се чака и резултатът от PCR теста. Излекуван е един служител.