Известен пловдивски лекар арестуван за афера с фалшиви болнични

0
87
Д-р Георги Кръстев Снимка: 24 часа

Съучастник му е бизнесмен, който се издирва. Щетите за НОИ са над 130 000 лв.

Известният пловдивски лекар д-р Георги Кръстев е бил задържан заедно с бизнесмен от Харманли за афера с фалшиви болнични листове. Обвинен е за измама и докуметни престъпления, освооден е срещу гаранция от 30 хил. лв.

Това стана ясно на брифинг в Пловдив на заместник-районния прокурор на Пловдив Румяна Зайкова – Калеева, шефа на МВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев и Димитър Пехливанов, прокурор от Районна прокуратура – Пловдив.

Д-р Кръстев дълги години бе председател на лекарската комисия под тепетата, а в момент е неин секретар. Той бе директор на Окръжна болница, впоследствие ръководеше ДКЦ-1 в Пловдив. Бил е кандидат за съветник и депутат, като и водач на листата на СДС. Награждаван е 2 пъти като лекар на годината.

Фалшивите документи са били издавани от лекарска комисия, стана ясно на пресконференцията. За 1 година са извадени 117 болнични и са изплатени суми в размер на 76 000 лева.

Бизнесменът Стефан Г. е регистрирал фирма в Харманли, като целта на създаването й е да се използват служители за източване на НОИ. Назначил е на трудов договор 10 човека, на които е обещал високо заплащане. След това бизнесменът се срещнал с д-р Кръстев от Пловдив, който е шеф на ортопедична лекарска комисия.

„Упражняван е т.нар. болничен туризъм, тъй като фирмата е в Харманли, пациентите – от различни градове в страната, прегледите са в Пловдив, а болничните листове са носени в София“, обясни наблюдаващият прокурор. Според свидетели по делото цялата дейност на въпросната ортопедична комисия е под въпрос. „В случая е по-трудно да си изкараш карта за градския транспорт, отколкото болничен“, коментира прокурорът. Предприемачът, който е упражнявал професията „болен“, е получил 53 900 000 лева под формата на болнични. Сумата, преведена към работниците, е 76 000 лева. Всички тези пари са били преведени по микросметки, а след това той ги превеждал в собствената си сметка. Фирмата дължи 60 000 лева към фонда за социално осигуряване.

Стефан Г. е в неизвестност и е обявен за издирване. Установено е, че той регистрирал подобна фирма за болни в друг град. Щетите за НОИ надхвърлят 130 000 лв.