Истерията с ромските деца в Сливен и Ямбол ще се разследва от МВР, ДАНС и прокуратурата

0
70
Роми масово извеждаха децата си от училища в Сливен и други градове заради слухове, че ще им бъдат отнети. Снимка: Нова

„Партийни“ пастори стоят зад зловредните слухове, това е нова костинбродска афера, твърди премиерът

МВР, ДАНС и прокуратурата са сезирани истерията на ромите от Сливен, Ямбол и Карнобат, които масово прибраха децата си от училище слухове, че  им бъдат отнети, съобщи премиерът Бойко Борисов пред Би Ти Ви. Той заподозря, че зад зловредния слух стоят „партийни пастори“.

„Когато дойдат избори, има цели щабове, които мислят каква мръсотия да направят. Понякога им се получава. Така беше Костинброд, така беше и с Истанбулската конвенция, козичките и африканската чума“, каза Борисов .

„Искам да се обърна към хората в Сливен и Ямбол, че това е една „Костинбродска афера“. Какво държавата ще ги прави тези деца? Да се замислят!Единственото, което и сега го има в закона, е родител, който изнасили, пребива детето като куче, когато едно дете стои без грижа в калта, без медицински услуги. Как ще влезеш и ще вземеш на родителя детето? Няма такава стратегия“, категоричен бе той.

„Понеже идват избори, това е целта да се завърти слухът. Не помните ли, че преди се говореше в смесените райони, че ако дойде Бойко Борисов ще им смени имената, ще им бутне джамиите. Има служби ще разследват. Това е безумно да се случва. Вкарахме 50 хил. деца в училище миналата година. Нашата стратегия е да ги научим да работят“, заяви Бойко Борисов.

„Радваме се на много неща, които направихме. А вие не се ли радвате, когато карате по Южната дъга, на фонтаните на НДК, на най-големия брутен вътрешен продукт в страната ни? Има ли някъде държава в света, където някой не иска да получи нещо повече. Всичко, което е поискано, е дадено“, подчерта министър-председателят.

„Никога не съм подвеждал медицинските сестри. С огромно уважение се отнасям към тях. В следващия бюджет ще дадем с 200 милиона повече за тях. В големите болници заплатите не са ниски. Задавам въпроса – защо толкова много години не са оправени заплатите, така както искаме, защо няколко пъти фалираха държавата? Сега, когато пари има – всички искат. Ако има по-добър модел, нека го предложат“, каза Борисов.

„Като приоритет ние винаги отпускаме повече пари за сектора. Как се разпределят тези пари зависи от ръководствата на болниците. Два пъти повече пари даваме. Много болници трябваше да се ремонтират, медицинската апаратура беше стара. Огромни неща се свършиха“, подчерта премиерът. „Така ще бъдат разпределени 200-те милиона, че да се увеличат заплатите на медицинските специалисти“, обеща той.