Лекарите с право да откажат лечение на агресивни пациенти

0
20
Снимка: iStock/Getty Images

Това е записано в новия Национален рамков договор

Право на отказ за преглед и лечение на агресивни пациенти ще имат лекарите и зъболекарите. Това е записано в новия национален рамков договор, който е публикуван в „Държавен вестник“ и ще важи за следващите три години.

Докторите ще могат да отказват лекарска помощ на пациенти, които им налитат с юмруци, псуват ги или ги заплашват. Изключение се прави само, ако пациентът е в тежко спешно състояние и може да умре, допълва „Монитор“.

„На лицата, които възпрепятстват оказването на медицинска или дентална помощ или накърняват личното и професионалното достойнство на лекаря, може да не се окаже такава, с изключение на състояния, застрашаващи живота им“, се казва дословно в текста на НРД.

От тази година в документа е фиксирано стриктно как директорите на болници и ръководителите на центрове в доболничната помощ да разпределят парите по клинични пътеки от НЗОК между лекарите, медицинските сестри, лаборантите, фелдшерите и дори санитарите. Те трябва да заделят не по-малко от 50% от тези средства за разходите за персонала. Това означава за месечни възнаграждения и осигуровки. Въпросните цифри ще могат да бъдат променяни само ако министърът на здравеопазването разреши това писмено по направено от директора на болницата или управителя предложение. Минималното съотношение между разходите за лекарите и специалистите по здравни грижи в лечебните заведения от структурата на разходите за медицински персонал е 1,6 към 1, или 64% към 36 на сто.

В националния рамков договор е записано още, че приоритетно със средствата от увеличението на месечните стойности на лечебните заведения за болнична помощ се осигуряват разходи за персонал, както и за дейностите, свързани с майчино и детско здравеопазване, със спешността и лечението на онкологично болни пациенти.