Майките на наркодилърите в Елин Пелин им помагали

0
67
Снимка: МВР

260 000 фалшиви евро открити у пласьорите

Наркодилърите в Елин Пелин били подкрепяни от роднините си. Две групи за разпространение на дрога са задържани в града. Освен наркотици у тях са намерени 260 000 фалшиви евро. След анализ на ГДБОП се премина към арест – първо на едната група, а след това и на другата, съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров пред журналисти. Характерното е, че те са имали подкрепата на своите роднини, уточни още той.

„Двете групи са се познавали и не са имали съвместен бизнес. Явяват се конкуренти. Зареждането с наркотични вещества, по-конкретно с марихуана и амфетамини, е ставало от депо в град София. То е било държано от лидера на групата, той е зареждал наркотиците и ги е разпределял в разфасовки“, каза зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

„Майката на едно от лицата е изхвърлила буркан със суха тревиста маса през прозореца, когато са се появили колегите, което значи, че е знаела с какво се е занимава синът ѝ. Майката на друг член на групата е осигурявала транспорт на наркотични вещества от София към Елин Пелин. Това е силно притеснително и говори за липсата на здрава семейна среда. Двете лица са родени 1995 г. Толерирането на каквато ѝ да е престъпна дейност от родителите е крайно неприемливо“, каза още Темелкиев.

По думите на Петров се е отворила пазарна ниша, която бързо се заема от друга група. „Добрата работа на службите е да не позволят това да се случи. Успяваме в сравнително ранен етап да неутрализираме сформиращите се групи“, каза още той.

Темелакиев заяви, че депото в квартал „Триъгълника“ в София е било разкрито в момент на зареждане с наркотици. Откритите фалшиви банкноти са били от 100 евро с добро качество, допълни той.

„Две от задържаните лица са криминално проявени и осъждани. Роднинска връзка няма между тях. И четиримата задържани осигуряват дохода си чрез разпространение на наркотици“, категоричен е Петров.

По думите му основната дейност на групата е била на територията на община Елин Пелин. „Комуникирали са чрез мобилни приложения. Предната група, неутрализирана на 3 декември, са ползвали телефони – единият звъни, а това е означавало, че има нужда от зареждане с наркотици, а зареждачът затваря и след като зареди с дрога – връща позвъняване“, разказа зам.-шефът на ГДБОП.