След нареждане на премиера Емил Димитров спря багерите

0
38
Езерото Бъбрека

Прокуратурата също започна проверка по повод строителната техника до Седемте рилски езера

След като премиерът Бойко Борисов разпореди незабавно да спре работта на багерите в Национален парк „Рила“, час по-късно дойде и заповедта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Министър Емил Димитров разпореди спиране на дейностите по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“ и извършване на извънредни проверки на изпълнението му, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

На ръководството на Национален парк „Рила“ e указано да преустанови всички дейности в изпълнение на проекта до приключване на проверките на място.

Снимка на багер до Седемте рилски езера във Facebook разбуни духовете на природозащитниците. От парка обясниха, че няма да се строи нищо, а багерът е нужен за оформяне на пътеките, където ръчният труд не успява.

Междувременно Окръжната прокуратура в Кюстендил се е самосезирала по повод публикациите в медии за наличие на строителна техника на територията на Седемте рилски езера. В редица от тях са споделени снимки на багер в близост до езерото Бъбрек и са изразени опасения от извършване на изкопни работи.

В рамките на надзора за законност прокуратурата е разпоредила спешна проверка, която следва да бъде осъществена от сектор „Икономическа полиция“ в Районно управление – Дупница, при Областна дирекция на МВР.

Предстои да се изяснят причините за наличие на строителната техника, да се установят и проверят издадените разрешителни, както и да се снемат обяснения от директора на Национален парк „Рила“.

Проверката следва да приключи в най-кратък срок, след което материалите ще бъдат предадени в Окръжна прокуратура – Кюстендил.